Εταιρική Αιμοδοσία: Το παράδειγμα των Αμερικάνικών Αερογραμμών

Γράφει η Έλλη Μελέα

Η αιμοδοσία στο χώρο της εργασίας είναι μια αρκετά δημοφιλής δράση των εταιριών για την ενίσχυση των δράσεων κοινωνικής ευθύνης. Ωστόσο μια δράση θεωρείτε επιτυχημένη όταν καταφέρνει να παρακινήσει τους εργαζόμενους να συμμετέχουν σε αυτήν.

Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα εταιριών που απέτυχαν στη διοργάνωση αιμοδοσίας.  To αποτέλεσμα αυτού είναι  να αποθαρρυνθούν και να την εγκαταλείψουν. Και αυτό συμβαίνει επειδή θεωρούν ότι πρόκειται για δράση που δεν αφορά τους εργαζομένους τους. Η πρόκληση εδώ έγκειται στο να προσφέρεις στους εργαζομένους σου κάτι που να είναι ραμμένο στα μέτρα τους και να συμβάλει στην “εμπειρία του εργαζομένου”Και αυτό είναι τόσο δύσκολο όσο και εύκολο.

Προς αυτήν την κατεύθυνση αξίζει να δούμε το παράδειγμα των Αμερικανικών Αερογραμμών που φιλοξενεί αιμοδοσίες από το 1954. Η εταιρία δηλώνει πως οι πιο πετυχημένες αιμοδοσίες πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις που έχουν στο Διεθνές Αεροδρόμιο στην Τάλσα (Tulsa) στην Οκλαχόμα όπου στεγάζονται πολλά τμήματα της εταιρίας τα οποία απασχολούν εργαζόμενους επί 24ώρου βάσεως.

Τα τόσα χρόνια πραγματοποίηση αιμοδοσιών έχουν ως αποτέλεσμα τη γνώση αλλά και  τη δημιουργία αξίας για τους εργαζομένους. Τα τελευταία χρόνια το κλειδί στην επιτυχία των αιμοδοσιών στις εγκαταστάσεις στην Οκλαχόμα είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Οι τελευταίοι αναλαμβάνουν μόνοι τους όλο το συντονισμό της δράσης από την επικοινωνία μέχρι το φαγητό. Από την άλλη, η εταιρία είναι εξαιρετικά υποστηρικτική ως προς τις ανάγκες τους.

Έτσι οι αιμοδοσίες που διοργανώνονται είναι ολοκληρωμένα event που διαρκούν 7 μέρες. Μάλιστα σε αυτές τις αιμοδοσίες υπάρχουν και βραδινές ώρες ώστε να μπορούν εργαζόμενοι από όλες τις βάρδιες να προσφέρουν αίμα. Η προσθήκη των βραδινών αιμοδοσιών είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των αιμοδοτών κατά περίπου 40 άτομα.  Επίσης λόγω της μεγάλης έκτασης των εγκαταστάσεων τους η εταιρία έβαλε εσωτερικά λεωφορεία. Με αυτόν τον τρόπο  οι εργαζόμενοι πηγαίνουν στο σημείο της αιμοδοσίας χωρίς να κουράζονται ή να χάνουν πολύτιμο χρόνο. Όλα αυτά διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό την συμμετοχή των εργαζομένων στην αιμοδοσία.

Πώς γίνεται πιο ευχάριστη για τους εργαζόμενους η διαδικασία της αιμοδοσίας ;

Ωστόσο  από ένα τέτοιο event δεν θα πρέπει να λείπει η χαρά και η διασκέδαση που έρχονται μαζί με το φαγητό. Σε αυτό βοηθά το ότι στήνεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους υπαίθριο μπάρμπεκιου, στις εγκαταστάσεις που πραγματοποιείται η αιμοδοσία . Ακόμα και αν ο καιρός δεν το επιτρέπει, πάντα οι εργαζόμενοι μεριμνούν ώστε κάποιος από αυτούς να μαγειρέψει για τους συναδέλφους τους. Η προσφορά και το μοίρασμα του φαγητού εντείνει το δέσιμο της ομάδα και δημιουργεί ευχάριστες αναμνήσεις.

Ωστόσο σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία των εργαζομένων μπορεί να παίξει ένα μικρό αναμνηστικό δώρο που θα του δοθεί ως ευχαριστώ για την προσφορά τους. Οι Αμερικανικές Αερογραμμές μετά τις αιμοδοσίες δίνουν στους εργαζομένους τους ένα T-Shirt. Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ιδιαίτερα το συγκεκριμένο δώρο καθώς διαθέτει μια σχεδιαστική λεπτομέρεια που διευκολύνει την εργασία τους. Η μπλούζα διαθέτει ένα μπροστινό τσεπάκι που αποτελεί ιδανικό μέρος για την αποθήκευση και άμεση χρήση των ωτοασπίδων που χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση.

Το παράδειγμα των Αμερικανικών Αερογραμμών μας δείχνει πως μια αιμοδοσία μπορεί να είναι εξαιρετικά επιτυχής και δημοφιλής για τους εργαζομένους εάν προσαρμοστεί στις ανάγκες τους. Γνωρίζουν ότι θα τους δοθεί η ευκαιρία όχι μόνο να προσφέρουν αλλά και να περάσουν ποιοτικό χρόνο με όλους τους συναδέλφους  τους. Το event της αιμοδοσίας, για τον παραπάνω λόγο, μπορεί να αποτελέσει ευχάριστη εμπειρία που θα θέλουν να επαναλάβουν.

Αν θέλετε να προσφέρετε μια  εμπειρία στους ανθρώπους σας, επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]