Προσοχή στον χαμηλό αιματοκρίτη! ~ Συμπτώματα και τροφές για να ανεβάσουμε τον αιματοκρίτη μας

Τι είναι ο αιματοκρίτης και γιατί είναι σημαντικός;

Ο αιματοκρίτης είναι η αιματολογική εξέταση που δείχνει το ποσοστό του όγκου των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα.

Πιο απλά θα μπορούσε κανείς να πει ότι δείχνει πόσο πυκνό είναι το αίμα. Μαζί με την τιμή της αιμοσφαιρίνης χρησιμοποιείται για να διαπιστωθεί η αναιμία. ‘Οταν μιλάμε για χαμηλό αιματοκρίτη λοιπόν, εννοούμε την έλλειψη σιδήρου.

Για κάθε εθελοντή αιμοδότη, μία βασική προϋπόθεση ώστε να του επιτραπεί να δώσει αίμα, είναι να έχει αιματοκρίτη εντός των φυσιολογικών ορίων. Σύμφωνα με το www.emedicinehealth.com, οι τιμές του αιματοκρίτη μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την πιθανή εγκυμοσύνη και το υψόμετρο στο οποίο ζει κανείς. Παρακάτω, θα βρείτε τα φυσιολογικά επίπεδα αιματοκρίτη που θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας:

  • Ενήλικας άντρας: 42% -54%
  • Ενήλικη γυναίκα: 38% -46%
  • Ενήλικες έγκυες γυναίκες: Από 30% – 34% (χαμηλό όριο) έως 46% (άνω όριο)
  • Κάτοικοι σε μεγάλο υψόμετρο: περίπου 45% – 61% στους άνδρες και 41% – 56% στις γυναίκες (Αυτά τα επίπεδα είναι υψηλότερα επειδή οι άνθρωποι που ζουν σε μεγάλο υψόμετρο χρειάζονται περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια, επειδή είναι εκείνα που μεταφέρουν οξυγόνο και υπάρχει μειωμένη συγκέντρωση οξυγόνου στην ατμόσφαιρα)

Πώς καταλαβαίνουμε ότι έχουμε χαμηλό αιματοκρίτη;

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου είναι 10mg ανά μέρα για τους ενήλικες άνδρες και 15mg την ημέρα για τις γυναίκες. Σε περίπτωση που ο οργανισμός δεν τρέφεται με τις συνιστώμενες τιμές σιδήρου, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα που μαρτυρούν την έλλειψη όπως ζάλη, εύκολη κόπωση, δύσπνοια, αίσθημα ταχυκαρδίας, απώλεια αντοχής, αδυναμία συγκέντρωσης, λιποθυμική τάση η οποία μπορεί να φτάσει και έως την λιποθυμία.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που οι ασθενείς δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα, οπότε μπορούν να μάθουν για το επίπεδο του αιματοκρίτη του μέσω τυπικών αιματολογικών εξετάσεων (γενική αίματος, σίδηρο ορού, φεριτίνη ορού, σιδηροδεσμευτική ικανότητα).

Πώς ενισχύουμε την πρόσληψη σιδήρου στον οργανισμό μας;

Σε περιόδους μεγάλης νηστείας όμως – όπως για παράδειγμα πριν το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα – είναι εύκολο να πέσει ο αιματοκρίτης καθώς ο οργανισμός δεν τρέφεται με πηγές που βοηθούν περισσότερο τον αιματοκρίτη, όπως το κόκκινο κρέας ή το κοτόπουλο.  Εναλλακτικά, μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή μας τις παρακάτω τροφές που ενισχύουν τον σίδηρο όπως:

Δημητριακά και ταχίνι

Λιαστή ντομάτα

Αποξηραμένα φρούτα

Αποξηραμένα βότανα ( δυόσμος, ρίγανη, κύμινο, άνιθος, μαντζουράνα)

Κακάο

‘Οσπρια και φακές

Οστρακοειδή

Μανιτάρια

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο)

Μάλιστα για να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, οι ειδικοί συστήνουν να τρώτε εσπεριδοειδή όπως είναι τα πορτοκάλια και τα λεμόνια που περιέχουν βιταμίνη C.

Τέλος, σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι η συχνή κατανάλωση καφέδων, αναψυκτικών, σοκολατών, γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα, τυρί, γιαούρτι κ.α.), προϊόντων σόγιας, κρόκου αυγού και κόκκινου κρασιού δεν βοηθούν στην σωστή απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό μας.

 

Εάν έχεις τσεκάρει πρόσφατα τον αιματοκρίτη σου και βρίσκεσαι εντός των ορίων, μπορείς να ενημερωθείς για τις ενεργές εκκλήσεις για αίμα και αιμοπετάλια καθώς και για τις αιμοδοσίες του Blood-e και να προγραμματίσεις την επόμενη αιμοδοσία σου!