Αποτελέσματα πρώτου μήνα | Bloode Covid-19 Response

 

Διανύουμε ήδη το δεύτερο μήνα που η χώρα μας δοκιμάζεται από την πανδημία του κορονοϊού. Μία δοκιμασία που έχει πολλαπλές συνέπειες όχι μόνο στην υγεία αλλά την κοινωνία στο σύνολό της. Αυτή την περίοδο, όπως υπογράμμισε ο επιστημονικός Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Εθελοντικής Αιμοδοσίας κ. Σταμούλης “υπήρξε πτώση της τάξης του 20-25% στην επάρκεια μονάδων αίματος”.

 

Το έλλειμμα που δημιουργήθηκε στην επάρκεια αίματος είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή μεταγγίσεων αίματος ή τη μείωση των μονάδων αίματος που μεταγγίζονται σε ασθενείς για τη θεραπεία τους. 

 

Το Bloode βρέθηκε στη μάχη για την αντιμετώπιση του προβλήματος από την αρχή της πανδημίας συγκεντρώνοντας και προβάλλοντας τα σημεία στα οποία γίνονται αιμοδοσίες εκτός δημοσίων νοσοκομείων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, και, δημιουργώντας μία ειδική ομάδα η οποία ανταποκρίνεται σε πραγματικό χρόνο στα ερωτήματα των εθελοντών. 

 

Η ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα για αιμοδοσία αυτήν την περίοδο ήταν συγκινητική. Μέσα σε ένα μήνα, έχουμε συγκεντρώσει και προωθήσει 173 σημεία αιμοδοσιών σε όλη την Ελλάδα. Η εκστρατεία προσέλκυσης εθελοντών αιμοδοτών έχει αγγίξει 242 χιλιάδες πολίτες και συνδέσει 21.000 από αυτούς με τα σημεία αιμοδοσίας. Παράλληλα, έχουμε λάβει 552 μηνύματα με ερωτήσεις για την αιμοδοσία αυτήν τη δύσκολη περίοδο.

 

Ταυτόχρονα, έχουμε λάβει 17 εκκλήσεις για βοήθεια από ασθενείς, κυρίως πολυμεταγγιζόμενους, και πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία, όπου η εύρεση εθελοντών αιμοδοτών είναι επιτακτική για τη ζωή τους. Στις ανάγκες αυτές έχουν ανταποκριθεί μέχρι σήμερα 124 εθελοντές αιμοδότες επιτυγχάνοντας την κάλυψή τους. 

 

Αρωγός στην προσπάθειά μας ήταν από την πρώτη στιγμή η εταιρεία BEAT καλύπτοντας το κόστος μεταφοράς προς και από τα σημεία αιμοδοσίας των εθελοντών αιμοδοτών έτσι ώστε να μην χρειαστεί οι εθελοντές να μεταβούν σε αυτά χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

 

Η δράση μας δεν σταματάει σήμερα. Συνεχίζουμε για το επόμενο διάστημα που η ικανοποίηση των αναγκών για αίμα θα συνεχίσει να δοκιμάζεται από την πανδημία και τις επιπτώσεις της, να επικοινωνούμε τα σημεία αιμοδοσίας αλλά και να διοργανώνουμε αιμοδοσίες για να καλύψουμε τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στοχεύοντας στην πλήρη κάλυψη των αναγκών, συντασσόμενοι  δίπλα στους αρμόδιους δημόσιους φορείς.

 

“Ο κόσμος θα πρέπει να έχει στο νου του να συνεχίσει να αιμοδοτεί, χωρίς όπως πανικό, για να μη δημιουργείται συνωστισμός καθώς δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει η πανδημία. Και το αίμα έχει ημερομηνία λήξης έως 42 ημέρες. Η επάρκεια δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως σε επίπεδα προ κορονοϊού”, τόνισε ο κ. Σταμούλης.

 

Χρειαζόμαστε την στήριξη σου για να συνεχίσουμε.

 

Μπορείς να στηρίζεις το έργο μας με μία μικρή δωρεά.

Που μπορώ να δώσω αίμα;

 

Κατά τη διάρκεια του κορονοϊού προτιμάται η αιμοδοσία στους ειδικούς χώρους που έχουν δημιουργηθεί εκτός νοσοκομείων.

Χρειάζεσαι μεταφορικό μέσο;

 

Σε συνεργασία με την Beat, μπορείς να πας και να έρθεις από το νοσοκομείο με ασφάλεια και άνεση με τον ειδικό κωδικό για δύο διαδρομές αξίας 7€ που έχει δημιουργηθεί για τους αιμοδότες.