Γιατί ο εταιρικός εθελοντισμός αποτελεί μία έξυπνη επένδυση για την εταιρία;

 

 

Τι είναι ο εταιρικός εθελοντισμός ;

Γράφει η Κωνσταντίνα Παππά

 

Ο όρος Εταιρική κοινωνική ευθύνη αναφέρεται στις ενέργειες των επιχειρήσεων που αποσκοπούν στην συμβολή αντιμετώπισης περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων. 

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι μία έννοια στενά συνδεδεμένη με την εικόνα των εταιριών. Κλάδος της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης αποτελεί ο εταιρικός εθελοντισμός μέσω του ο οποίου η εταιρία προτρέπει συνεργάτες και εργαζομένους να προσφέρουν τον χρόνο τους για κάποιο καλό σκοπό. Η ενέργεια αυτή μπορεί να αναληφθεί από την ίδια την επιχείρηση ή να γίνει σε συνεργασία με κάποιον οργανισμό (δείτε εδώ πώς μπορούμε να βοηθήσουμε)

Κάθε επιχείρηση αξιοποιεί την ΕΚΕ με σκοπό να εδραιώσει την θέση της στην αγορά και να γίνει γνωστή στον χώρο της. Μέσα από την επιχειρηματική κοινωνική ευθύνη προβάλλεται στο εσωτερικό αλλά & εξωτερικό της περιβάλλον ένα προφίλ της πιο υπεύθυνο, πιο ηθικό και κοινωνικά ευσυνείδητο. 

Πρώτο μέλημα κάθε εταιρίας είναι η μεγιστοποίηση των κερδών της (λογιζόμενη ως ορθολογική). Μέσω της εφαρμογής της ΕΚΕ προωθείται μία εικόνα οντότητας που δεν αντιμετωπίζει τους ανθρώπους και την κοινωνία ως νούμερα & αριθμούς.

 

 

Ποια τα οφέλη ;

Η εταιρική υπευθυνότητα εφόσον σχεδιαστεί σωστά έχει μεγάλα οφέλη που προέρχονται από τα ενδιαφερόμενα μέλη της επιχείρησης:

  • Από την μεριά των καταναλωτών:

      Στην σύγχρονη εποχή όπου η κρίση αξιών είναι εντονότερη όπως και οι κοινωνικές ανισότητες, η εταιρική κοινωνική ευθύνη και ειδικότερα ο εταιρικός εθελοντισμός έρχεται να καλύψει τις διαφορές αυτές.

      Οι καταναλωτές ως αυτούσιοι παρατηρητές των κοινωνικών προβλημάτων φαίνεται να δίνουν πλέον περισσότερη σημασία σε πράξεις κοινωνικού χαρακτήρα. Έρευνες έχουν δείξει ότι “ποσοστό 55% των καταναλωτών παγκοσμίως είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν παραπάνω για προϊόντα και υπηρεσίες που προέρχονται από εταιρείες κοινωνικά υπεύθυνες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Nielsen για την εταιρική υπευθυνότητα το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί δέκα ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2011.”αύξηση της κερδοφορίας & του μεριδίου αγοράς.

  • Από την μεριά των εργαζομένων:

     Πολύ σημαντικό σε αυτή την περίπτωση το engagement των εργαζομένων με την εταιρία. Μέσα από τον εταιρικό εθελοντισμό οι υπάλληλοι ανακαλύπτουν νέους τρόπους ενεργής συμμετοχής & προσωπικής ανάπτυξης. Επομένως υπάρχει δέσμευση των υπαλλήλων προς την εταιρία αφού η εξέλιξη της προσωπικότητάς τους ταυτίζεται με την επιχείρηση. Άρα, εργάζονται για την επιχείρηση νιώθοντας ότι εκείνη δεν ανταμείβει μόνο εκείνους αλλά προσφέρει και στην κοινωνία. ⇒αύξηση παραγωγικότητας.

  • Από την μεριά των επενδυτών:

     Οι επενδυτές είναι περισσότερο προετοιμασμένοι να αναθέσουν τη διαχείριση της χρηματοδότησής τους. Μέσω της επιχειρησιακής κοινωνικής ευθύνης η εταιρία επιδεικνύει ζήλο για την εξομάλυνση των κρίσεων στην κοινωνία ή στο περιβάλλον. Εάν λοιπόν είναι ευαισθητοποιημένη απέναντι στην κατακρεούργηση του περιβάλλοντος: δεν είναι λογικό να καθίσταται πιο αξιόπιστη στα μάτια των μετόχων και των επενδυτών της έναντι των υποχρεώσεων της απέναντι τους;αύξηση πηγών χρηματοδότησης & μετοχικού κεφαλαίου

  • Τέλος,  τα παραπάνω οφέλη αποτελούν κίνητρο για ανάπτυξη της ΕΚΕ. Ένα ακόμα είναι πώς άμεση συνέπεια ενός ορθώς σχεδιασμένου προγράμματος ΕΚΕ οδηγεί στην αξιοπιστία και καλή φήμη της εταιρικής επωνυμίας. Πώς; Βάσει της θεωρίας των ενδιαφερόμενων μελών της επιχείρησης ( Stakeholders ) (:επενδυτές, καταναλωτές, εργαζόμενοι, κοινότητα, περιβάλλον κ.ά), αλλάζουν γνώμη για μία επιχείρηση που αναπτύσσει έναν κοινωνικό χαρακτήρα.αύξηση αξίας επωνυμίας (trademark)

     Συμπερασματικά, αν θεωρήσουμε ότι μία εταιρία εφαρμόσει, σύμφωνα με την μεθοδολογία, στρατηγική κοινωνική ευθύνη θα αποκομίσει απτά οφέλη (κερδοφορία), καλή φήμη & αξιοπιστία του brandname της, θα έχει εργαζομένους που χαίρονται να δουλεύουν για μία κοινωνικά ευαισθητοποιημένη εταιρία που νοιάζεται γι’αυτούς & τέλος θα προσελκύει και θα κρατά για περισσότερο προσωπικό ποιότητας.