Αν είσαι μεταξύ 18 και 65 ετών. Εάν είσαι 17 ετών ή πάνω από 65 μπορείς σε ειδικές περιπτώσεις και εφόσον ο ιατρός το επιτρέπει.
Αν ζυγίζεις πάνω από 50kg. Στις περισσότερες περιπτώσεις εάν είσαι κάτω από 50 Kg, μπορεί να μην είναι ασφαλές να προσφέρεις αίμα.
Αν είσαι υγιής . Το αίμα από έναν άρρωστο άνθρωπο ή κάποιον που παίρνει φάρμακα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπεις για αυτόν που θα το πάρει. Δεν θα μπορέσεις να προσφέρεις αίμα εάν είχες στο παρελθόν ίκτερο ή ηπατίτδα, ή εάν είχες κάποια μορφή καρκίνου, καρδιοπάθειας, επιληψία ή κάποια αιμορραγική διαταραχή. Εάν έχεις ερωτήσεις για κάποια συγκεκριμένα φάρμακα που παίρνεις επικοινώνησε με τον υπεύθυνο της αιμοδοσίας
Αν έχεις ασφαλή τρόπο ζωής. Πράγματα και συμπεριφορές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως η λήψη ουσιών, πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, τατουάζ ή piercings που έγιναν τους τελευταίους 6 μήνες. Για την δική σου ασφάλεια δεν μπορείς να προσφέρεις αίμα εάν κάνεις πρωταθλητισμό και προετοιμάζεσαι για κάποιο μεγάλο αθλητικό γεγονός ή εάν κάνεις κάποιο επικίνδυνο επάγγελμα.
Για να εκτιμηθεί εάν πληρείς τις βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να είσαι εσύ ασφαλής τη δεδομένη στιγμή, αλλά και προκειμένου το αίμα που προσφέρεις να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές για αυτόν που θα το πάρει.
Βεβαίως. Στην ουσία επιβάλεται, αφού δεν θα μπoρείς να αιμοδοτήσεις εάν δεν έχεις φάει κάτι ελαφρύ τις προηγούμενες τρείς με τέσσερεις ώρες. Επίσης θα ήταν καλό να αυξήσεις την κατανάλωση υγρών (όχι αλκοολούχων) τόσο πρίν όσο και μετά την αιμοδοσία.
Οι άνδρες ανά τρείς μήνες, δηλαδή τέσσερεις φορές τον χρόνο.
Οι γυναίκες μπορούν να δίνουν αίμα τρείς φορές τον χρόνο.
Οι δότες αιμοπεταλίων μπορούν να δίνουν αιμοπετάλια συχνότερα
Με κανέναν τρόπο. Όλα τα σετ που χρησιμοποιούνται είναι μίας χρήσης, αποστειρωμένα και αχρηστεύονται μετά από κάθε χρήση.
Είναι ο χρόνος που μεσολαβεί από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί από έναν ιό (π.χ AIDS ή και άλλοι ιοί) μέχρι την στιγμή που αυτός ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί. Ο κίνδυνος για την αιμοδοσία βρίσκεται στο γεγονός ότι ενώ ο αιμοδότης σε αυτή την περίοδο είναι “αρνητικός” ο ιός βρίσκεται το αίμα του και θεωρητικά μπορεί να μεταδοθεί μέσω της μετάγγισης στον ασθενή που θα πάρει το αίμα του. Με τις σύγχρονες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του αίματος, αυτή η περίοδος έχει κατά πολύ μειωθεί φτάνοντας τις 5 – 11 ημέρες.
Ναι, εάν αισθάνεσαι καλά και η αιμοσφαιρίνη σου είναι στα επιτρεπτά όρια.
Όχι. Οι έγκυες καθώς και οι μητέρες που θηλάζουν, δεν πρέπει να δίνουν αίμα (ισχύει για όλη της περίοδο του θηλασμού). Μπορούν να αιμοδοτήσουν 6 μήνες μετά τον τοκετό.
Πόση ώρα διαρκεί η αιμοδοσία;
Ο χρόνος συμπλήρωσης του ερωτηματολόγιου και του ιατρικού ελέγχου→ 10-20 λεπτά
Η πράξη της αιμοδοσίας από μόνη της→10 λεπτά
Η όλη διαδικασία→ 20-30 λεπτά
Εάν έχεις σιδηροπενία, θα πρέπει να απευθυνθείς στον γιατρό σου για να διερευνηθεί η αιτία. Μπορεί να διορθωθεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Εάν παράλληλα έχεις και αναιμία τότε δεν μπορείς να δώσεις αίμα. Συχνές αιμοδοσίες μπορεί να επιδεινώσουν προϋπάρχουσα σιδηροπενία.
Όχι. Το απλό τρύπημα του δακτύλου για τον έλεγχο της αιμοσφαιρίνης και η είσοδος της βελόνας κατά την αιμοδοσία μπορεί να προκαλέσουν τη συγκεκριμένη στιγμή μια ελαφρά ενόχληση, η οποία δεν παραμένει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Ο όγκος ολικού αίματος που λαμβάνεται είναι 450ml ± 45ml με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Έχουν αποφασίσει αυτήν την ποσότητα έτσι ώστε να μπορούν να παραχθούν τα παράγωγα αίματος (αιμοπετάλια, συμπυκνωμένα ερυθρά, πλάσμα) με ασφάλεια για τον αιμοδότη.
Μερικοί αιμοδότες περιγράφουν μια “παράξενη” αίσθηση κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας. Υπάρχει περίπτωση να αισθανθείς ότι ζαλίζεσαι, και τότε θα διακοπεί αμέσως η αιμοδοσία.
Όχι. Θα υπάρχει πάντα δίπλα σου μία νοσηλεύτρια/της που θα σε προσέχει.
Οι συστηματικοί αιμοδότες συνήθως αισθάνονται καλά.
Οι περισσότεροι αιμοδότες δεν αναφέρουν καμία ενόχληση εάν τις επόμενες τέσσερεις ώρες καταναλώσου αρκετά υγρά.
Λίγοι άνθρωποι αισθάνονται μία μικρή αδυναμία.
Λιγότεροι αναφέρουν τάση προς λιποθυμία. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν πρέπει να σε ανησυχεί.
Εάν αισθανθείς ελαφριά ζάλη , ξάπλωσε κάτω ή καθιστός με το κεφάλι στα γόνατα.
Στην σπάνια περίπτωση που θα αισθανθείς ότι λιποθυμάς, ξάπλωσε και σήκωσε τα πόδια σου σε υψηλότερο σημείο. Μην αγχώνεσαι και παρέμεινε σε αυτή τη θέση για λίγο διάστημα. Συνήθως μετά από λίγα λεπτά τα συμπτώματα υποχωρούν.
Στην περίπτωση που παρατηρήσεις ότι το σημείο από όπου σου πήραν αίμα αιμορραγεί, σήκωσε το χέρι σου ψηλά και πίεσε δυνατά το σημείο που αιμορραγεί μέχρι να σταματήσει. Εάν ανησυχείς για την εμφάνιση μελανιάς στο χέρι από το οποίο έδωσες αίμα, επικοινώνησε με τον ιατρό της αιμοδοσίας.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες αμέσως μετά την αιμοδοσία. Παρόλα αυτά καλύτερα να δώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου να φας τη φρυγανιά που σου προσφέρουν και να πιείς την πορτοκαλάδα. Καλό είναι επίσης τις επόμενες τέσσερεις ώρες να καταναλώσεις άφθονα υγρά όπως επίσης και να αποφύγεις βαριές χειρωνακτικές εργασίες.
Γίνονται έλεγχοι για:
HIV
Σύφιλη
ηπατίτιδα Β και C
τον ιό HTLV
την ομάδα αίματος σου
μοριακές τεχνικές για την ηπατίτιδα Β,C και τον HIV (από το 2009)
Ναι, με εμπιστευτικό τρόπο.
Δύο με τρείς ημέρες μετά την αιμοδοσία μπορείς να απευθυνθείς στην υπηρεσία που έδωσες αίμα και να μάθεις την ομάδα σου. Εάν έχεις ζητήσει να βγει κάρτα αιμοδότη τότε θα πάρεις την κάρτα όπου θα αναγράφεται και η ομάδα αίματος σου.
Σημαίνει απλά ότι το αίμα σου περιλαμβάνει έναν σπάνιο συνδυασμό αντιγόνων και για αυτό τον λόγο είναι χρήσιμο να το γνωρίζει η αιμοδοσία.
Καρδιαγγειακές νόσοι
Υπέρταση υπο θεραπεία
Νεοπλασίες
Αυτοάνοσα νοσήματα –Βαρειές ρευματοπάθειες
Αιματολογικά νοσήματα
Χρόνια νεφροπάθεια
Σακχαρώδης διαβήτης σε αγωγή
Ηπατίτιδα Β, C, HIV λοίμωξη
Ψυχικές νόσοι
Ηπατοπάθεια – αλκοολισμός
Επιληψία
Εγκυμοσύνη.
Διακοπή κύησης.
Εμμηνορρυσία.
Χειρουργικές επεμβάσεις (6μήνες – 1χρόνο αναλόγως).
Βελονισμός.
Τατουάζ
Οξεία αλλεργία.
Πεπτικό έλκος.
Εμβόλια.
Λήψη φαρμάκων.
Μεταδοτικές νόσοι.
Υπερθυρεοειδισμός(για 2 χρόνια μετά το τέλος της θεραπείας με αντιθυρεοειδικά φάρμακα)