Εθελόντρια του Μήνα – Ειρήνη Μαργαριτίνη

Εθελόντρια του Μήνα – Ειρήνη Μαργαριτίνη

Καλό μήνα αγαπητοί φίλοι!

Καλωσορίζουμε τον Μάρτιο και την Άνοιξη με την συνέντευξη της πρώτης εθελόντριας του μήνα στη στήλη μας Stories , της Ειρήνης. Λένε πως όταν βοηθάς μια γυναίκα, βοηθάς μια μικρή κοινότητα επίσης, και η Ειρήνη είναι ακριβώς αυτή η γυναίκα που βοηθάει με μια απλή κίνηση τουλάχιστον 3 συνανθρώπους μας κάθε φορά: δίνοντας αίμα. Ελάτε να την γνωρίσουμε καλύτερα!

 

ΕΡ. Kαλημέρα  Ειρήνη, θες να μας πεις  λίγα λόγια για σένα! Από πού είσαι; Τι είναι αυτό που σε παρακινεί να βοηθάς  τους ανθρώπους δίνοντας αίμα και να είσαι τόσο συνεπής με τα ραντεβού σου στις αιμοδοσίες;

ΑΠ. Ονομάζομαι Ειρήνη Μαργαριτίνη, είμαι 31 ετών και είμαι δικηγόρος. Ζω και εργάζομαι στην Αθήνα. Γνωρίζω καλά ότι υπάρχει τεράστια ανάγκη για αίμα και είναι πολύ εύκολο για μένα και για κάθε υγιή άνθρωπο να δώσει 10 λεπτά από τον χρόνο του για να κάνει μία καλή πράξη. Προσπαθώ να δίνω αίμα 1-2 φορές τον χρόνο γιατί είναι μια καλή συχνότητα για μια γυναίκα.

 

ΕΡ. Ποια ήταν η στιγμή που κατάλαβες ότι η εθελοντική αιμοδοσία θα γίνει ένα σημαντικό κομμάτι για σένα; Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας την εμπειρία σου από την πρώτη σου αιμοδοσία; Πώς νιώθεις μετά από κάθε αιμοδοσία;

ΑΠ. Από την πρώτη κιόλας αιμοδοσία, κατάλαβα ότι είναι κάτι που θα το κάνω όσο μου επιτρέπει η υγεία μου και πραγματικά είναι ένα δώρο, μια ευλογία το να μπορείς να προσφέρεις. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να γίνουν αιμοδότες και δεν μπορούν. Ε,λοιπόν,ο υγιής πληθυσμός οφείλει να δίνει αίμα εθελοντικά. Εθελοντικά όμως. Να μην περιμένεις να σου χτυπήσει το πρόβλημα την πόρτα τη δική σου ή κάποιου οικείου σου.

Έδωσα για πρώτη φορά αίμα στα 18 μου και ήμουν πολύ αγχωμένη λόγω άγνοιας. Η διαδικασία ήταν πολύ απλή και εύκολη. Μετά τον απαραίτητο έλεγχο έγινε η αιμοδοσία και μετά ήρθε η ώρα του κολατσιού και της πορτοκαλάδας. Μετά από κάθε αιμοδοσία, νιώθω καλύτερος άνθρωπος.

 

ΕΡ. Ποια είναι η άποψή σου πάνω στο θέμα της αιμοδοσίας στην Ελλάδα; Πιστεύεις ότι υπάρχει επαρκής ενημέρωση από τους φορείς; Θα ήθελες να γίνεται κάτι παραπάνω; Και τι θα ήταν αυτό;

Υπάρχει δυστυχώς αρκετή άγνοια και παραπληροφόρηση πάνω στο θέμα. Πολλοί πιστεύουν ότι το πρόβλημα δεν τους αφορά γιατί όταν έρθει η κρίσιμη στιγμή θα δώσουν οι οικείοι τους αίμα ή ότι σε κάθε περίπτωση το νοσοκομείο και οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να βρουν φιάλες αίματος. Και όμως, πρέπει να δίνουμε αίμα και για τους ανθρώπους που μεταγγίζονται συνέχεια και για μας  γιατί ακόμα και αν θεωρείς ότι οι οικείοι σου θα δώσουν αίμα για σένα όταν παραστεί ανάγκη, στην πράξη κάποιοι απ’αυτούς δεν θα το κάνουν από λιποψυχία, απροθυμία ή θα αποκλειστούν για λόγους υγείας.  

Αντιθέτως, ο εθελοντής αιμοδότης θέλει και δίνει αίμα, δεν υποχρεούται, είναι ειλικρινής στις απαντήσεις του σχετικά μ ε την ιστορικό του και την κατάσταση της υγείας του και δεν θα θέσει σε κίνδυνο τον μεταγγιζόμενο δίνοντας λάθος απαντήσεις ή αποκρύπτοντας πληροφορίες π.χ. ότι είχε σεξουαλικές επαφές με εκδιδόμενο άτομο χωρίς προφύλαξη. Σαφώς και το αίμα ελέγχεται προτού μεταγγιστεί αλλά είναι καλύτερη η πρόληψη παρά η θεραπεία.

Θα ήθελα να υπάρχει περισσότερη ενημέρωση από τους αρμοδίους φορείς για τα οφέλη της εθελοντικής αιμοδοσίας και για τον ίδιο τον εθελοντή. Πέρα από τα τεράστια ψυχολογικά οφέλη, ο εθελοντής αιμοδότης δικαιούται ο ίδιος φιάλες αίματος όταν παραστεί ανάγκη ακριβώς λόγω της εθελοντικής του δράσης και σε κάθε περίπτωση το αίμα του ελέγχεται οπότε γίνεται και ένα μικρό check-up της κατάστασης της υγείας του. 

 

ΕΡ. Κλείνοντας, θα θέλαμε να μοιραστείς μαζί μας το μότο εκείνο που σε παρακινεί να συνεχίζεις να είσαι συνεπής στα ραντεβού σου με τις αιμοδοσίες ή μια φράση για να παρακινήσεις  κάποιον να γίνει  εθελοντής αιμοδότης!

Με μία φιάλη από το αίμα σου μπορείς να σώσεις μέχρι 3 ζωές!

Αυτό δεν είναι αρκετό να σε παρακινήσει; Μπορείς να σηκωθείς το πρωί, να φας το πρωινό σου, μετά να πας να δώσεις λίγο από το αίμα σου, λίγο από τον χρόνο σου, να σώσεις ζωές και μετά να συνεχίσεις τη μέρα σου. Δεν είναι καταπληκτικό;

*Ειρήνη σε ευχαριστούμε για την συνέντευξη και σου ευχόμαστε να συνεχίσεις να βοηθάς τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη δίνοντας αίμα!

 

Μπορεί να είσαι εσύ ο επόμενος εθελοντής του μήνα! Ή να γνωρίζεις τον επόμενο εθελοντή του μήνα! Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο [email protected]  ώστε να  γνωρίσουμε καλύτερα αυτούς τους μικρούς ήρωες της κοινωνίας μας!