Εθελόντρια του Μήνα – Ειρήνη Μαργαριτίνη
Εθελόντρια του Μήνα – Ειρήνη Μαργαριτίνη
Καλό μήνα αγαπητοί φίλοι!
Καλωσορίζουμε τον Μάρτιο και την Άνοιξη με την συνέντευξη της πρώτης εθελόντριας του μήνα στη στήλη μας Stories , της Ειρήνης. Λένε πως όταν βοηθάς μια γυναίκα, βοηθάς μια μικρή κοινότητα επίσης, και η Ειρήνη είναι ακριβώς αυτή η γυναίκα που βοηθάει με μια απλή κίνηση τουλάχιστον 3 συνανθρώπους μας κάθε φορά: δίνοντας αίμα. Ελάτε να την γνωρίσουμε καλύτερα!
ΑΠ. Ονομάζομαι Ειρήνη Μαργαριτίνη, είμαι 31 ετών και είμαι δικηγόρος. Ζω και εργάζομαι στην Αθήνα. Γνωρίζω καλά ότι υπάρχει τεράστια ανάγκη για αίμα και είναι πολύ εύκολο για μένα και για κάθε υγιή άνθρωπο να δώσει 10 λεπτά από τον χρόνο του για να κάνει μία καλή πράξη. Προσπαθώ να δίνω αίμα 1-2 φορές τον χρόνο γιατί είναι μια καλή συχνότητα για μια γυναίκα.
ΑΠ. Από την πρώτη κιόλας αιμοδοσία, κατάλαβα ότι είναι κάτι που θα το κάνω όσο μου επιτρέπει η υγεία μου και πραγματικά είναι ένα δώρο, μια ευλογία το να μπορείς να προσφέρεις. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να γίνουν αιμοδότες και δεν μπορούν. Ε,λοιπόν,ο υγιής πληθυσμός οφείλει να δίνει αίμα εθελοντικά. Εθελοντικά όμως. Να μην περιμένεις να σου χτυπήσει το πρόβλημα την πόρτα τη δική σου ή κάποιου οικείου σου.
Έδωσα για πρώτη φορά αίμα στα 18 μου και ήμουν πολύ αγχωμένη λόγω άγνοιας. Η διαδικασία ήταν πολύ απλή και εύκολη. Μετά τον απαραίτητο έλεγχο έγινε η αιμοδοσία και μετά ήρθε η ώρα του κολατσιού και της πορτοκαλάδας. Μετά από κάθε αιμοδοσία, νιώθω καλύτερος άνθρωπος.
Υπάρχει δυστυχώς αρκετή άγνοια και παραπληροφόρηση πάνω στο θέμα. Πολλοί πιστεύουν ότι το πρόβλημα δεν τους αφορά γιατί όταν έρθει η κρίσιμη στιγμή θα δώσουν οι οικείοι τους αίμα ή ότι σε κάθε περίπτωση το νοσοκομείο και οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να βρουν φιάλες αίματος. Και όμως, πρέπει να δίνουμε αίμα και για τους ανθρώπους που μεταγγίζονται συνέχεια και για μας γιατί ακόμα και αν θεωρείς ότι οι οικείοι σου θα δώσουν αίμα για σένα όταν παραστεί ανάγκη, στην πράξη κάποιοι απ’αυτούς δεν θα το κάνουν από λιποψυχία, απροθυμία ή θα αποκλειστούν για λόγους υγείας.
Αντιθέτως, ο εθελοντής αιμοδότης θέλει και δίνει αίμα, δεν υποχρεούται, είναι ειλικρινής στις απαντήσεις του σχετικά μ ε την ιστορικό του και την κατάσταση της υγείας του και δεν θα θέσει σε κίνδυνο τον μεταγγιζόμενο δίνοντας λάθος απαντήσεις ή αποκρύπτοντας πληροφορίες π.χ. ότι είχε σεξουαλικές επαφές με εκδιδόμενο άτομο χωρίς προφύλαξη. Σαφώς και το αίμα ελέγχεται προτού μεταγγιστεί αλλά είναι καλύτερη η πρόληψη παρά η θεραπεία.
Θα ήθελα να υπάρχει περισσότερη ενημέρωση από τους αρμοδίους φορείς για τα οφέλη της εθελοντικής αιμοδοσίας και για τον ίδιο τον εθελοντή. Πέρα από τα τεράστια ψυχολογικά οφέλη, ο εθελοντής αιμοδότης δικαιούται ο ίδιος φιάλες αίματος όταν παραστεί ανάγκη ακριβώς λόγω της εθελοντικής του δράσης και σε κάθε περίπτωση το αίμα του ελέγχεται οπότε γίνεται και ένα μικρό check-up της κατάστασης της υγείας του.
Με μία φιάλη από το αίμα σου μπορείς να σώσεις μέχρι 3 ζωές!
Αυτό δεν είναι αρκετό να σε παρακινήσει; Μπορείς να σηκωθείς το πρωί, να φας το πρωινό σου, μετά να πας να δώσεις λίγο από το αίμα σου, λίγο από τον χρόνο σου, να σώσεις ζωές και μετά να συνεχίσεις τη μέρα σου. Δεν είναι καταπληκτικό;
*Ειρήνη σε ευχαριστούμε για την συνέντευξη και σου ευχόμαστε να συνεχίσεις να βοηθάς τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη δίνοντας αίμα!
Μπορεί να είσαι εσύ ο επόμενος εθελοντής του μήνα! Ή να γνωρίζεις τον επόμενο εθελοντή του μήνα! Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο [email protected] ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα αυτούς τους μικρούς ήρωες της κοινωνίας μας!