Μένουμε Ψύχραιμοι – Δίνουμε Αίμα 

Στο Bloode την τελευταία εβδομάδα οι επείγουσες εκκλήσεις για αίμα από ασθενείς έχουν αυξηθεί ραγδαία το οποίο ακολουθεί την συνολική τάση στην Ελλάδα μείωσης των εθελοντών αιμοδοτών λόγω του φόβου για τον κορωνοϊό, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για τη ζωή τους. Το Εθνικό Κέντρο Εθελοντικής Αιμοδοσίας απεύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να συνεχίσουν να δίνουν αίμα καθώς ο κορωνοϊός και ο φόβος για την εξάπλωση του έχει προκαλέσει σημαντική μείωση των αποθεμάτων αίματος, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή πολλών συνανθρώπων μας που χρειάζονται αίμα αυτήν την δύσκολη περίοδο.

Η επιδημία του ιού SARS-CoV-2 που εξελίσσεται και στη χώρα μας αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στην ασφάλεια των μεταγγιζομένων ασθενών λόγω της ελάττωσης των αποθεμάτων αίματος. Η ελάττωση αυτή προκαλείται αφενός από την επιφυλακτικότητα των πολιτών να αιμοδοτήσουν φοβούμενοι μήπως έρθουν σε επαφή με τον ιό μέσα στο νοσοκομειακό περιβάλλον, αφετέρου από τον περιορισμό των μετακινήσεων.

Τονίζουμε ότι σε όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας των Νοσοκομείων, αλλά και στα κινητά συνεργεία αιμοδοσιών λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα αποφυγής της διασποράς του ιού και προστασίας της υγείας των αιμοδοτών.” αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

 

 

 

Δες που μπορείς να δώσεις αίμα

Το Bloode δημιουργεί ειδική σελίδα στην οποία μπορείτε σε real time να ενημερώνεστε για όλες τις ανοιχτές αιμοδοσίες, εκτός νοσοκομείων,  που μπορούν οι εθελοντές αιμοδότες να δίνουν με άνεση και χωρίς φόβο.

Μπορείς να δεις τις αιμοδοσίες εδώ όλες τις αιμοδοσίες που γίνονται εκτός των νοσοκομείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας Εάν γνωρίζεις για κάποια αιμοδοσίες που γίνεται στην περιοχή σου, επικοινώνησε μαζί μας για να την προσθέσουμε.

 

Ποιός μπορεί να δώσει αίμα

Μπορεί να δίνει αίμα όποιος είναι υγιής, δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα του κορωνοϊού όπως πυρετός, βήχας ή έντονη κόπωση. Σύμφωνα με το ΕΚΕΑ, οι μελέτες υποδεικνύουν ότι ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω της μετάγγισης αίματος.

 

Εάν θέλεις να δώσεις αίμα μπορείς να δεις τις τρέχουσες ανάγκες για αίμα εδώ, ή να στηρίξεις την αιμοδοσία σε αυτή την δύσκολη περίοδο με μία μικρή αλλά σημαντική δωρεά εδώ.