H αφαίρεση αιμοπεταλίων (αιμοπεταλιοαφαίρεση) είναι μια διαδικασία που επιτρέπει επίσης στο δότη αίματος να προσφέρει ένα συγκεκριμένο συστατικό αίματος. Τα αιμοπετάλια μπορούν να σώσουν ζωές, διατηρούνται όμως μόνο πέντε ημέρες. H διαδικασία της αφαίρεσης αιμοπεταλίων είναι ίδια με εκείνη της αφαίρεσης πλάσματος, μόνο που διαρκεί ακόμη περισσότερο χρόνο. Μία μονάδα αιμοπεταλίων συλλέγεται από 6 με 8 δόσεις αίματος. Είναι ασφαλέστερο για τον ασθενή, γιατί μειώνει την έκθεσή του σε πολλαπλούς δότες, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την πλασμαφαίρεση. Ασθενείς που ωφελούνται περισσότερο από τη λήψη αιμοπεταλίων είναι εκείνοι που πάσχουν από λευχαιμία. H χημειοθεραπεία καταστρέφει τα αιμοπετάλια και για να αποφευχθεί εσωτερική αιμορραγία μεταγγίζονται στον ασθενή αιμοπετάλια.
Το αίμα είναι μείγμα ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων, αιμοπεταλίων, πλάσματος και άλλων στοιχείων. Η αιμοπεταλιοαφαίρεση είναι μια ειδική διαδικασία αιμοδοσίας που σας επιτρέπει να προσφέρετε μόνο ένα στοιχείο του αίματος, τα αιμοπετάλια- τα κύτταρα δηλαδή που βοηθούν να σταματήσει η αιμορραγία. Στο αίμα μας υπάρχει περίσσεια αιμοπεταλίων και πολλά από αυτά μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς καμιά παρενέργεια στο δότη. Τα αφαιρεθέντα αιμοπετάλια αποκαθίστανται μέσα σε λίγες μέρες.
Ο δότης ξαπλώνει δίπλα σε ένα μηχάνημα, φλεβοκεντείται και από μια μικρή ποσότητα αίματος που περνάει μέσα στο μηχάνημα διαχωρίζονται τα αιμοπετάλια αυτόματα. Τα υπόλοιπο αίμα επιστρέφει από το ίδιο χέρι πάλι στο δότη. Η αιμοπεταλιοαφαίρεση διαρκεί 1-2 ώρες. Η όλη διαδικασία είναι μεγαλύτερη από ότι η συνήθης αιμοδοσία γιατί χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να διαχωριστούν και να συλλεγούν τα αιμοπετάλια από τα άλλα στοιχεία του αίματος.
Η λήψη γίνεται σχεδόν πάντα στο Νοσοκομείο που νοσηλεύεται ο ασθενής, και κατά το δυνατό λίγες ώρες πριν χορηγηθούν. Τα αιμοπετάλια δεν συντηρούνται επί πολλές ημέρες, ούτε μεταφέρονται εύκολα από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.
Η προσφορά των αιμοπεταλίων βοηθάει παιδιά που παρουσιάζουν θρομβοπενία λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας όπως λευχαιμία, καρκίνο ή απλαστική αναιμία. Συχνά η επιβίωση των ασθενών αυτών εξαρτάται από τη μετάγγιση αιμοπεταλίων.
Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι αιμοπεταλιοδότες είναι σχεδόν ίδιες με αυτές των αιμοδοτών ολικού αίματος. Πρέπει να είστε απολύτως καλά στην υγεία σας, να ζυγίζετε περισσότερο από 50 κιλά, να μην παίρνετε σε χρόνια βάση φαρμακευτική αγωγή, και να μην έχετε πάρει τις τελευταίες 5-6 ημέρες ασπιρίνη. Επίσης, πριν κάποιος δώσει αιμοπετάλια, πρέπει να προσέλθει στην Αιμοδοσία και να δώσει δείγμα αίματος για εργαστηριακούς ελέγχους 4-5 ημέρες πριν την λήψη των αιμοπεταλίων, ώστε αυτά να μπορούν να χορηγηθούν αμέσως μόλις γίνει η λήψη τους.
Άτομα με ήπια αναιμία που αποκλείονται από αιμοδότες μπορούν να γίνουν αιμοπεταλιοδότες εφόσον πληρούν τα υπόλοιπα κριτήρια του ιστορικού και των εργαστηριακών εξετάσεων.
Η αιμοπεταλιοαφαίρεση, όπως και η συνήθης αιμοδοσία, δεν είναι επώδυνη. Θα αισθανθείτε μόνο ένα ελαφρύ τσίμπημα όταν η βελόνα μπει στη φλέβα του χεριού σας.
Η αιμοπεταλιοαφαίρεση είναι πολύ ασφαλής. Δεν υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης γιατί η όλη διαδικασία γίνεται σε κλειστό και αποστειρωμένο κύκλωμα. Δεν πέφτει ο αιματοκρίτης διότι επιστρέφονται στον δότη τα ερυθρά αιμοσφαίρια, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος ζάλης ή λιποθυμίας ούτε κίνδυνος σιδηροπενίας.
Κάθε 15 ημέρες.
Ναι, αρκεί να έχουν περάσει τουλάχιστον 48 ώρες από την τελευταία φορά που δώσατε αιμοπετάλια. Αν δώσατε πρόσφατα αίμα και σας ζητηθεί να δώσετε αιμοπετάλια, μπορείτε, αν έχει περάσει ένας μήνας από την τελευταία φορά που προσφέρατε αίμα.
Να είναι ξεκούραστος και να έχει κοιμηθεί καλά την προηγούμενη ημέρα.
Να έχει πάρει κανονικό πρωινό την ημέρα της αιμοπεταλιαφαίρεσης
Προτιμάται η λήψη γαλακτοκομικών (γάλα/ τυρί/ γιαούρτι – πλουσίων σε ασβέστιο) την ίδια ή και τις προηγούμενες ημέρες.
Να μην καπνίσει για 1 ώρα.
Να μην καταναλώσει αλκοόλ για 6 ώρες.
Να μην σηκώσει βάρος, ούτε να εξασκήσει αυξημένη πίεση στο άκρο το οποίο φλεβοκεντήθηκε, για 12 ώρες.
Να μην υποβληθεί σε βαριά σωματική άσκηση για 12 ώρες.