Είναι γεγονός πως ακούγοντας τον όρο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, μας έρχονται στο μυαλό δημοσιεύματα, ιστορίες, σκάνδαλα για ξέπλυμα χρήματος και πολλά άλλα. Σε μια κοινωνία, όμως, που δοκιμάζεται καθημερινά κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά, η δράση των MKO είναι αναγκαία, ενώ η συμβολή τους μέσα από το έργο τους έχει συμβάλει σε απτή βελτίωση των προβλημάτων γύρω μας.

 

Τη τελευταία εβδομάδα, αποφασίσαμε να γνωρίσουμε και να μιλήσουμε με ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Μάθαμε έτσι πως περισσότερα από 875.000 δέντρα έχουν φυτευτεί στην Ελλάδα από το 2018, πως μια ομάδα νέων δημιούργησε τη πρώτη κινητή μονάδα πλυντηρίου στην Ευρώπη αλλά και πως τελικά το να δίνεις μυελό των οστών είναι πολύ πιο εύκολο από αυτό που νομίζουμε, μεταξύ πολλών άλλων.

 

Στη συζήτηση με τον Κωνσταντίνο, ιδρυτή του ReGeneration, μιλήσαμε για την ανάγκη ενδυνάμωσης και ενίσχυσης των νέων με σκοπό την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και υποστήριξη της νεανικής απασχολησιμότητας. Το 2014, με αφορμή τη μεγάλη διαρροή ταλέντων στο εξωτερικό, δημιουργήθηκε το πρόγραμμα ReGeneration που καθημερινά προετοιμάζει νέους για την αγορά εργασίας. ‘’Οι πτυχιούχοι βγαίνοντας από το Πανεπιστήμιο, κατά 80% με βάση ερευνών που γίνονται πανελλαδικώς, δεν πληρούν τα κριτήρια ετοιμότητας που ζητά μια εταιρεία’’ αναφέρει ο Κωνσταντίνος. Το ReGeneration λειτουργεί πλέον ως βασικός επιταχυντής αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης, εξοπλίζοντας την επόμενη γενιά με τα κατάλληλα εφόδια, έχοντας πετύχει περισσότερες από 3.000 προσλήψεις σε ένα δίκτυο 2.000 εταιρειών. Στη συζήτησή μας αναφορικά με τις δυσκολίες των ΜΚΟ στην Ελλάδα, ο Κωνσταντίνος με μια φράση περιέγραψε ακριβώς τη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά: ‘’Μπορείς να είσαι πολύ καλός, τα αποτελέσματά σου να είναι πολύ καλά και να αναπτύσσεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είσαι πάντα βιώσιμος’’.

 

Μια απλή ιδέα μπορεί να είναι η αρχή ενός μεγάλου οράματος. Πολλές φορές γεμίζουμε με ερωτήματα για την εύρεση καθημερινών προβλημάτων. Πώς θα ήταν άραγε εάν όλοι μπορούσαμε να βρούμε το ιδανικό άλλο μας μισό; Όσον αφορά τη δωρεά μυελού των οστών, το Choose Life καταφέρνει να βρει το τέλειο ταίρι για τον κάθε δότη, βοηθώντας έτσι καθημερινά χιλιάδες ασθενείς στην Ελλάδα. ‘’Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η κατανόηση του πόσο απλή είναι η διαδικασία στο τέλος της ημέρας’’, αναφέρει η Ασπασία, υπεύθυνη του οργανισμού. Το Choose Life πραγματοποιεί ενεργά δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και έρευνας γύρω από τη δωρεά μυελού των οστών από το 2016, ενώ έχει καταφέρει να προσελκύσει περισσότερους από 12.000 νέους εθελοντές και να χαρίσει ζωή σε 25 άτομα. ‘’Καθημερινά μας δίνουν έμπνευση τα άτομα του δικτύου μας και τα άτομα που μπόρεσαν να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, για αυτούς μένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας’’ αναφέρει η Ασπασία.

 

Σε μια κοινωνία όπου οι γυναίκες αντιμετωπίζουν συστημικά προβλήματα, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε πολλές γυναίκες που μας ενέπνευσαν με το έργο τους. Η Στέλλα, ιδρύτρια του Women On Top, μαζί με την ομάδα της αντιλήφθηκαν αυτό το πρόβλημα και βρήκαν λύσεις. Δημιουργώντας ένα τεράστιο δίκτυο, μέσα από δράσεις mentoring, επιμόρφωσης και δημιουργίας κοινοτήτων, έχουν καταφέρει να ενισχύσουν την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και να χτίσουν ισχυρά δίκτυα αλληλοϋποστήριξης και ενημέρωσης. Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιήσει περισσότερες από 1000 εμπειρίες mentoring, με τη βοήθεια ενός δικτύου 600 μεντόρων. ‘’Φέτος στοχεύουμε να ξεπεράσουμε τις 2000 σχέσεις mentoring για γυναίκες από κάθε επαγγελματικό πεδίο, αλλά και να αγγίξουμε τις 3000 ωφελούμενες. Η ενημέρωση περισσότερων από 500 εκπαιδευτικούς και η ευαισθητοποίηση συνολικά 10.000 εργαζομένων και στελεχών’’ αναφέρει η Στέλλα στo Bloode.

 

Η υλοποίηση μιας ιδέας που δεν έχει δοκιμαστεί ξανά στην ελληνική κοινωνία, μπορεί να αποτελέσει μεγάλο ρίσκο. Όταν όμως υπάρχει προσήλωση στον στόχο και θέληση για επιτυχία, όλα είναι δυνατά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ithaca Laundry, που ξεκίνησε το 2016 και αποτελεί τη πρώτη κινητή μονάδα πλυντηρίου ρούχων για τον άστεγο πληθυσμό στην Ευρώπη. Τα δύο τελευταία χρόνια, η Δήμητρα και η ομάδα της, ασχολούνται ενεργά με την επανένταξη ατόμων σε ευάλωτες ομάδες, καθώς και με την ευαισθητοποίηση και δράσεις Συνηγορίας, ενώ παράλληλα διοργανώνουν εργαστήρια επαγγελματικής κατάρτισης. Η τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας έδειξε πως υπάρχουν πάνω από 40.00 άτομα υπό αστεγία, με 18.500 να βρίσκονται στην Αθήνα. Η Ithaca, μέσα από τις δράσεις της στοχεύει αύξηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης αυτών των ατόμων και στην εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού τους. ‘’Είναι τιμή μας να μας εμπιστεύονται και να προσφέρουμε σε τόσα άτομα, το χαμόγελο και το ειλικρινές ευχαριστώ τους είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή που θα μπορούσαμε να έχουμε’’ αναφέρει ο Τάσος, μέλος της ομάδας του οργανισμού.

 

Οι φυσικές καταστροφές και ειδικά τα τραγικά φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχουν δημιουργήσει μεγάλη φθορά όχι μόνο στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και στα άτομα που έχουν πληγεί λόγω αυτών. ‘’Κάθε χρόνο νιώθαμε θλίψη, θυμό και αγανάκτηση με τις καταστροφές που γίνονταν στη χώρα μας. Το 2018 μετά τη φωτιά στο Μάτι, αποφασίσαμε να λάβουμε δράση’’ αναφέρει ο Γιάννης, ιδρυτικό μέλος της We4All. Με κοινό γνώμονα τη προστασία του πλανήτη και τον σεβασμό απέναντι στο ‘σπίτι’ μας, η We4All έχει καταφέρει να δεντροφυτεύσει περισσότερα από 875.000 δέντρα, αλλά και να αποκαταστήσει οικοσυστήματα σε όλη την Ελλάδα. Μέσα από δράσεις αναδάσωσης και προστασίας δασών, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν νέο οξυγόνο χάρη στο επιστημονικό υπόβαθρο της ομάδας τους καθώς και το μεγάλο δίκτυο εθελοντών που υποστηρίζει τις δράσεις τους. Στα πλαίσια των δράσεων ενημέρωσης τους, έχουν επιμορφώσει περισσότερους από 55.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα, μέσα από διαδραστικό υλικό και δραστηριότητες. Έτσι, η We4All καθημερινά βοηθά τη Γη να θεραπευτεί και θυμίζει στους συνανθρώπους μας ότι ο πλανήτης είναι το σπίτι μας. 

 

Πολλές φορές ένα προσωπικό βίωμα οδηγεί στη συνειδητοποίηση ενός καθολικού προβλήματος. Το 2016 δημιουργήθηκε το ψηφιακό δίκτυο του GIVMED, που ασχολείται μ τη δωρεά φαρμάκων σε ευπαθείς ομάδες. Μετά τον χαμό του παππού του Θανάση, συνιδρυτή του GIVMED, η οικογένεια βρέθηκε με πολλά περισσευούμενα φάρμακα μεγάλης αξίας. Η μοναδική πρόταση φαινόταν να είναι η απόρριψή τους και δεν υπήρχε εναλλακτική τα φάρμακα αυτά να δωρηθούν με ασφαλή, εύκολο και διαφανή τρόπο, σε άτομα που τα έχουν ανάγκη. Χάρη σε αυτή την ιδέα, ο καθένας από εμάς μπορεί πλέον να δωρίσει τα περισσευούμενα φάρμακα ή προϊόντα υγείας του εύκολα και γρήγορα. Στόχος του οργανισμού για το 2023 είναι όλες οι κοινωνικά ευπαθείς ομάδες να έχουν άμεση πρόσβαση στο φάρμακο, έχοντας ήδη δωρίσει περισσότερα από 600.000 φάρμακα και προϊόντα υγείας.  Έτσι το GIVEMED παραμένει προσηλωμένο στο στόχο του για με τη δωρεά φαρμάκων, αλλά και με την ενημέρωση του ευρύ κοινού, την συνηγορία και την εκπαίδευση‘’. Καθημερινά μας οι ήρωες/ίδες της διπλανής πόρτας, ή αλλιώς, συνεργάτες μας που βρίσκονται σε επαφή με τους ίδιους τους ωφελούμενους/ες, και που παρατηρούμε με πόσο μεράκι και αφοσίωση προσεγγίζουν την εξυπηρέτησή τους’’ μας αναφέρει η Ιωάννα.

 

Αυτή την εβδομάδα γνωρίσαμε την Αμαλία, ιδρύτρια του The Tipping Point in Education. Η Αμαλία συνειδητοποίησε μέσα από τη προσωπική της εμπειρία πως τις πιο κρίσιμες αποφάσεις της ζωής μας τις λαμβάνουμε τυχαία γνωρίζοντας τα κατάλληλα για εμάς πρότυπα. Έτσι, μαζί με την ομάδα της, ίδρυσαν ένα οργανισμό που συνδέει μαθητές από όλη την Ελλάδα με λαμπρούς ανθρώπους. Μέσα από την ανάπτυξη οριζόντιων δεξιοτήτων και τη διασύνδεσή τους με ανθρώπους υποδείγματα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να γνωρίσουν, προετοιμάζουν τους νέους για την αγορά εργασίας και την ακαδημαϊκή τους καριέρα. Η Αμαλία, κατάφερε να μετατρέψει τη προσωπικό της όραμα και συνειδητοποίηση σε πράξη και να βοηθήσουν με την ομάδα της πάνω από 40.000 μαθητές. ‘’Θεωρώ πολύ θετικό που εξελίσσεται το πώς βλέπει ο κόσμος τις ΜΚΟ στην Ελλάδα, υπάρχουν φυσικά περιθώρια βελτίωσης. Είναι φανταστικό που νέα παιδιά με όρεξη και αγάπη κάνουν μια ιδέα πράξη και πετυχαίνουν, χωρίς να υπάρχει ο φόβος’’’ λέει η Αμαλία. Το The Tipping Point στοχεύει να καλύψουν όλα τα σχολεία της Ελλάδας, ενώ έχει ξεκινήσει τις δράσεις του και σε ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού. ‘’Ακόμα και ένα παιδί να επηρεαστεί θετικά και να έχει παρακινηθεί, θα έχουμε καταφέρει τον σκοπό μας’’.

 

Ξεκινώντας το ταξίδι τους από το 2019, οι ‘’Υπέροχες Γυναίκες’’ είναι μια πρωτοβουλία για όποιο άτομο αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα ώστε να μοιραστεί τον θαυμασμό της για μια άλλη γυναίκα. Δίνοντας το βήμα και κάνοντας διάλογο για θέματα που αφορούν τη γυναίκα σήμερα, δημιουργήθηκε μια μεγάλη κοινότητα με στόχο να παροτρύνει και να ενδυναμώσεις τις γυναίκες να συμμετέχουν και να δημιουργούν δράσεις με κοινωνικό αντίκτυπο. Καθημερινά η Νεφέλη και η ομάδα της ενημερώνουν το δίκτυό τους για το τι συμβαίνει στην καθημερινότητα μιας γυναίκας, ενώ ευαισθητοποιούν και για διάφορα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική πραγματικότητα. Φανταστείτε πόσο διαφορετική θα ήταν η γνώση μας για το τι συμβαίνει στον κόσμο έαν ομάδες σαν και τις Υπέροχες Γυναίκες δεν λάμβαναν δράση. 

Στo Bloode νιώθουμε πολύ περήφανοι που είχαμε τη δυνατότητα στα 8 χρόνια λειτουργίας μας να γνωρίσουμε και να εμπνευστούμε από πολλές οργανώσεις και οργανισμούς, όπου το δίκτυο και η προσφορά τους στην ελληνική πραγματικότητα είναι αξιοθαύμαστη. Σαν ΜΚΟ είναι χρέος μας να υποστηρίζουμε το δίκτυο των ΜΚΟ στη χώρα μας και να προβάλλουμε τον διαρκή αγώνα τους.

 

Fun facts που βρήκαμε ενδιαφέροντα ή μας προβλημάτισαν μέσα από τις συζητήσεις μας:

1/ Η ξαφνική εμφάνιση του AI στη ζωή μας έχει κάνει τη ζωή μας σίγουρα πολύ πιο εύκολη. Πώς όμως μπορεί να επηρεάσει στο άμεσο μέλλον την αγορά εργασίας και την επαγγελματική κατάρτιση;

2/ 9 στις 10 φορές η δωρεά μυελού των οστών θυμίζει τη δωρεά αιμοπεταλίων! Εν τέλει δεν είναι αυτή η επίπονη διαδικασία που είχαμε στο μυαλό μας. Ο καθένας μας λοιπόν είναι ελάχιστα βήματα μακριά από το να γίνει δότης.

3/ Περισσότεροι από 18.500 άστεγοι βρίσκονται στην Αθήνα, με πάνω από 1.500 μόνο στο κέντρο της. Φανταστείτε πόσο σημαντικό είναι για αυτούς να γνωρίζουν πως υπάρχει ένα σημείο που μπορεί διαρκώς να τους ανακουφίσει και να τους υποστηρίξει. 

4/ Στην Ελλάδα το ποσοστό γυναικών που έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση κατά την εργασία είναι πολύ υψηλό με το 85% αυτών να το έχει υποστεί. Ακόμα και το 2023, πρέπει να συνεχίζουμε να κάνουμε διάλογο για αυτά τα φαινόμενα, ενώ η ανάγκη για ενδυνάμωση δεν σταματά ποτέ.

5/ 46% των παγκοσμίων δασών έχει ήδη καταστραφεί. Εν τέλει, οι καθημερινές επιλογές και πράξεις μας καθορίζουν άμεσα το μέλλον όχι μόνο του πλανήτη μας, αλλά και της ανθρωπότητας.

6/ Τα φαρμακεία έχουν πράσινους κάδους απόρριψης των φαρμάκων! Εάν έχουν λήξει τα φάρμακά, για την σωστή και φιλική προς το περιβάλλον ανακύκλωσή τους, επισκέψου το φαρμακείο της γειτονιάς σου. Εάν δεν έχουν λήξει, μην ξεχάσεις να τα δωρίσεις!

7/ Ακούγοντας τη λέξη ‘’μηχανικός’’ φαντάζεσαι έναν άντρα ή μια γυναίκα; Τα περισσότερα παιδιά και μαθητές, ακόμα και σήμερα,, δεν σκέφτονται το 2ο σαν επιλογή. Γιατί να βάζουμε τέτοια εμπόδια στα όνειρά μας;

8/ Τα instagram stories της Νεφέλης από τις Υπέροχες Γυναίκες που φαίνεται πράγματικα πόσο υπέροχο είναι να είσαι γυναίκα, μητέρα και επιτυχημένη!

Χρειαζόμαστε την στήριξη σου για να συνεχίσουμε.

Μπορείς να στηρίζεις το έργο μας με μία μικρή δωρεά.