Λευχαιμία: Αίτια, Διάγνωση, Θεραπεία

 

Μία σημαντική ασθένεια που για την θεραπεία της χρειάζεται αίμα και μυελός των οστών είναι η λευχαιμία. Συχνά, η λευχαιμία θεωρείται καρκίνος του αίματος, στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για καρκίνο του μυελού των οστών – του “εργοστασίου”, δηλαδή, στα κόκκαλα όπου παράγονται τα αιμοσφαίρια. Η λευχαιμία, ιατρικά, ορίζεται ως νεοπλασματική διαταραχή του αιμοποιητικού ιστού. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία μορφή καρκίνου, κατά την οποία αυξάνονται πάνω από κάποιο όριο τα λευκά αιμοσφαίρια. Αύξηση η οποία οφείλεται σε κλωνική αύξηση ενός είδους κυττάρου.

 

Μορφές Λευχαιμίας

Η λευχαιμία χωρίζεται σε δύο κύριες κατηγορίες: οξεία λευχαιμία και χρόνια λευχαιμία. Η οξεία λευχαιμία αποτελεί τη νόσο που εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά από τη βρεφική ηλικία μέχρι και την ενηλικίωση. Οι χρόνιες λευχαιμίες παρουσιάζονται κυρίως σε ενήλικες, από 50 χρονών και άνω. Τα πιο συνηθισμένα είδη λευχαιμίας είναι η Μυελογενής και η Λεμφοβλαστική που μπορούν να είναι οξείες ή χρόνιες λευχαμίες.

Στη περίπτωση της οξείας μορφής λευχαιμίας τα λευχαιμικά κύτταρα, που είναι ανώριμα και μη λειτουργήσιμα, αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Ό μυελός συχνά δεν μπορεί να παράγει αρκετά φυσιολογικά ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια.

Στη χρόνια μορφή λευχαιμίας, στα πρώτα στάδια, ο μυελός λειτουργεί κανονικά, τα λευχαιμικά κύτταρα αναπτύσσονται πιο αργά, επιτρέποντας έτσι και τη δημιουργία περισσότερων φυσιολογικών κυττάρων. Αυτός είναι και ο λόγος που τα συμπτώματα αργούν να εμφανιστούν, έτσι μπορεί να περάσουν μήνες ή ακόμα και χρόνια μέχρι να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της.

 

 

Αίτια και Συμπτώματα 

Το τι προκαλεί τη λευχαιμία είναι άγνωστο.  Ωστόσο, αποδεδειγμένα η μονάζουσα ακτινοβολία και χημικές ουσίες όπως το βενζόλιο προκαλούν λευχαιμία. Τα συμπτώματα της λευχαιμίας σχετίζονται με την ελάττωση των φυσιολογικών αιμοποιητικών κυττάρων στο μυελό των οστών που αυτό έχει σαν συνέπεια την αδυναμία του οργανισμού, αιμοραγίες από τη μύτη, τα ούλα και πυρετός με ή χωρίς διαπιστωμένη λοίμωξη. Κάποια άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

  • Αδυναμία και κόπωση.
  • Συχνές λοιμώξεις.
  • Πυρετοί πολλές φορές χωρίς λόγο.
  • Μώλωπες που εμφανίζονται με απλά κτυπήματα ή ακόμα και με μικρή πίεση του δέρματος. Οι μώλωπες αυτοί μεγαλώνουν και αργούν να υποχωρήσουν.
  • Αιμορραγίες από τους βλεννογόνους αδένες, από τα έντερα ή και από το δέρμα.
  • Πόνος στα οστά.
  • Παρουσία και πρήξιμο λεμφαδένων κυρίως στις μασχάλες, στο τράχηλο και στο λαιμό.
  • Επίσης πρήξιμο παρουσιάζεται και στους όρχεις.

 

Διάγνωση και Θεραπεία

Η λευχαιμία εντοπίζεται με δύο εξετάσεις – εξέταση αίματος και βιοψία μυελού των οστών. Η λευχαιμία, είναι ένας τύπος καρκίνου που μπορεί να διαγνωσθεί εύκολα με ενδείξεις από εξετάσεις αίματος, συνεπώς οι τακτικές εξετάσεις αίματος είναι πολύ σημαντικές για την πρόληψη και θεραπεία της λευχαιμίας.
Η υπάρχουσα θεραπεία για τη λευχαιμία έχει ποσοστά επιτυχίας 80-90%. Η θεραπεία γίνεται σε εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα ή σε εξειδικευμένες ιατρικές μονάδες του νοσοκομείου, με εκπαιδευμένους ιατρούς και νοσοκόμες, με έμπειρο ψυχολόγο και κοινωνική λειτουργό. Η θεραπεία εξαρτάται από το είδος και με το πόσο προχωρημένη είναι η ασθένεια, για αυτό υπάρχουν διάφορα είδη θεραπείας όπως:

1. Χημειοθεραπείες

2. Ραδιοθεραπεία.

3. Μεταμόσχευση μυελού των οστών.

4. Μεταμόσχευση περιφερικών αρχέγονων κυττάρων.

 

Η θεραπεία διαρκεί από 1-3 χρόνια. Σε αρκετές περιπτώσεις ο ασθενής ξεκινά τη θεραπεία στο νοσοκομείο και τη τελειώνει στο σπίτι ή σε εξωτερικό ιατρείο. Όταν περάσουν 5 χρόνια μετά το τέλος της τελευταίας θεραπείας και δεν εμφανιστεί ξανά η ασθένεια, τότε θεωρείται ότι ο ασθενής έχει θεραπευτεί τελείως και έχει τις ίδιες πιθανότητες να ασθενήσει ξανά, όπως ένας υγιής άνθρωπος που δεν είχε ασθενήσει ποτέ του με λευχαιμία.

Σε γενικό πλαίσιο, ο ασθενής παύει να καλείται ‘ασθενής’ μετά το πέρας της θεραπείας του, αλλά είναι  ένας υγιής άνθρωπος, που μπορεί να ασχοληθεί με όποια δραστηριότητα θέλει. Συνήθως απαιτείται ένα διάστημα 1-2 ετών για την πλήρη απαναφορά του οργανισμού. Ο υγιής, πλέον, άνθρωπος, μπορεί να φοιτήσει να εργαστεί, να ασκηθεί και να φτιάξει οικογένεια. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με προκατάληψη ή φόβο για την υγεία του, αλλά σαν ένας άνθρωπος όπως όλοι μας. Αντιθέτως μάλιστα οι άνθρωποι που ξεπέρασαν τέτοιου είδους ασθένειες έχουν γίνει πολύ δυνατοί και μπορούν και ξεπερνούν τα προβλήματα της ζωής πιο εύκολα, γιατί ξέρουν ότι δεν υπάρχει πιο μεγάλο δώρο στη ζωή από την υγεία.

Οι άνθρωποι που μάχονται μάχονται με τον καρκίνο χρειάζονται συχνά αίμα και μυελό των οστών. Γίνε εθελοντής αιμοδότης εδώ και επικοινώνησε μαζί μας για να σου στείλουμε την αίτηση για να γίνεις δότης μυελού των οστών, εύκολα και γρήγορα, με μία μπατονέτα!

 

Πηγή

http://medlabgr.blogspot.com/2012/06/blog-post_06.html#ixzz4Mo1QtXGv