100 Εθελοντικές Αιμοδοσίες Bloode

 

Ήταν μέσα Δεκεμβρίου του 2014 όταν δειλά δειλά, ως φοιτητές τότε, διοργανώσαμε στο Impact Hub Athens την πρώτη εθελοντική αιμοδοσία του Bloode με το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Ξυπνήσαμε σε μέρα βροχερή, που κάπως μείωνε τις πιθανότητες επιτυχίας. Οι 65 άνθρωποι που ανταποκρίθηκαν σε εκείνο το πρώτο μας κάλεσμα ήταν μια απρόσμενη έκπληξη. Εκείνη τη μέρα μοιραστήκαμε τη συγκίνηση της προσφοράς, τη χαρά της ανταπόκρισης, τη διαπίστωση ότι υπάρχει δρόμος, περιθώριο, ενδιαφέρον για να αλλάξουμε τα δεδομένα σε ένα ζήτημα που αφορά, απλά, τη ζωή όλων μας.

 

Γνωρίζαμε ότι έπρεπε να συνεχίσουμε. Έτσι, λίγους μήνες αργότερα ακολούθησε η δεύτερη αιμοδοσία, η τρίτη, η τέταρτη…  μέχρι που οι αιμοδοσίες μας έγιναν θεσμός και η δράση μας εδραιώθηκε το Σεπτέμβριο του 2015 ιδρύοντας το Bloode!

 

Πέντε χρόνια αργότερα, “γιορτάζουμε” την 100η μας αιμοδοσία με 100 αιμοδότες που έδωσαν αίμα για την κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου Άγιος Σάββας με την υποστήριξη της PwC Ελλάδας και της Beat. Αυτή η ξεχωριστή αιμοδοσία φιλοξενήθηκε στο Third Place, ένα καφέ στο κέντρο της Αθήνας που όπως και η εθελοντική αιμοδοσία έχει υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας.

 

Η 100η μας αιμοδοσία μας βρίσκει σε μία περίοδο που η δημόσια υγεία και η αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Η ανάγκη για αιμοδοσία κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι σαφώς αυξημένη, καθώς ο φόβος των πολιτών και τα αυξημένα κρούσματα έχουν μειώσει ραγδαία την προσέλευση των εθελοντών και κατ’ επέκταση τα αποθέματα αίματος για τους ασθενείς που χρειάζονται μετάγγιση. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε όλοι είναι ότι η πανδημία δεν μειώνει ούτε αναιρεί τις υπόλοιπες ασθένειες και τα ατυχήματα. Η ανάγκη για αίμα παραμένει για όλους και είναι κομβική για να παραμείνουν στη ζωή. 

 

Έτσι, οι 100 αιμοδότες ανοίγουν ξανά το δρόμο σε ένα μήνυμα ζωής.  “Όλοι αυτοί οι αιμοδότες που ξεπέρασαν το φόβο τους και ήρθαν σήμερα να προσφέρουν στον άγνωστο άνθρωπο που έχει ανάγκη, ενσαρκώνουν τις αξίες που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε και αυτήν την κρίση: η αγάπη, η αλληλεγγύη, η σκέψη του να βγω από το εγώ μου και να σκεφτώ το συνάνθρωπό μου και την κοινωνία στην οποία ζω”, σχολίασε η Ναταλία Κρίτσαλη, co-founder του Bloode μετά το τέλος της αιμοδοσίας.

Θέλεις να βοηθήσεις να συνεχίσουν να υποστηρίζονται αυτοί που έχουν ανάγκη από αίμα και να πραγματοποιηθούν οι επόμενες 100 αιμοδοσίες του Bloode; Ενημερώσου για τις δράσεις μας και στήριξε το έργο μας κάνοντας μία μικρή αλλά πολύτιμη δωρεά στο Bloode.

Χρειαζόμαστε την στήριξη σου για να συνεχίσουμε.

Μπορείς να στηρίζεις το έργο μας με μία μικρή δωρεά.