Γράφει η Έλλη Μελέα.

 

     Την τελευταία δεκαετία η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη έχει μπει δυναμικά στις συζητήσεις των στελεχών των εταιριών ενώ δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι διεκδικεί βασική θέση στην γενικό στρατηγικό τους σχεδιασμό. Έναν από τους λόγος της ταχεία ανάπτυξης και ενσωμάτωσης της ΕΚΕ  πρέπει να τον αναζητήσουμε στη γενιά των Millennials οι οποίοι δεν αποτελούν μόνο ένα δραστήριο εργατικό δυναμικό αλλά τους συναντάμε και ως απαιτητικό και ψαγμένο καταναλωτικό κοινό. 

    Ωστόσο, η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι μια δυναμική έννοια το περιεχόμενο της οποίας είναι δυνατόν να μεταβάλλεται ανάλογα με την οπτική του κάθε μελετητή. Διότι η διατύπωση ενός σαφή και αμετάκλητου ορισμού για την οποιαδήποτε έννοια αφορά κυρίως τους ακαδημαϊκούς. Πιο συγκεκριμένα για την ΕΚΕ είναι οι ίδιες οι κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνουν την έννοια καθώς και οι ίδιοι οι managers που έχουν την ικανότητα  να αφουγκράζονται το εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον του οργανισμού.   Ωστόσο ως λέξεις κλειδιά μπορούμε να αναφέρουμε τον άνθρωπο, την κοινωνία και τη δέσμευσης. Αυτά μας επιτρέπουν να παραλληλίσουμε την ΕΚΕ με την ανθρωποκεντρική προσέγγιση για το ανθρώπινο δυναμικό μιας εταιρίας.  Βάση αυτής της  προσέγγισης είναι η πίστη στον άνθρωπο.

    Με αυτά τα δεδομένα τον χρόνο που μας πέρασε παρατηρήθηκαν κάποιες τάσεις οι οποίες συνεχίζουν να εξελίσσονται και φαίνεται ότι θα μας απασχολήσουν και το 2018.  

 

  • Το μέγεθος δε μετράει.

Ενώ στο πρόσφατο παρελθόν υπήρχε η πεποίθηση ότι η ΕΚΕ αφορά τους μεγάλους οργανισμούς και επιχειρήσεις, όλα αυτά έρχονται να διαψευστούν από πολλούς μάνατζερ που υποστηρίζουν  η ΕΚΕ οφείλει να γίνει μέρος της κουλτούρας μιας εταιρία ανεξάρτητα από το οικονομικό της μέγεθος. Από τον Ελλαδικό χώρο χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη συνέντευξη της Φωτεινής Μπαμπανάρα, Επικεφαλής Επικοινωνίας της Novartis Hellas στο Στάθη Κετιτζιάν και το epixeiro.gr.

 

  • Διαφάνεια: τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τα λόγια.

Με το κοινό, τους εργαζόμενους, τους επενδυτές να γίνονται όλο και πιο υποψιασμένοι, ζητώντας απτά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της ΕΚΕ της εκάστοτε εταιρίας, εν έτη 2017 κρίνετε απαραίτητη η  διάθεση και η έκθεση των στοιχείων αυτών. Παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι το 2016 λιγότερες από τις μισές  εταιρίες που συμμετείχαν στη λίστα Fortune 1000 διέθεσαν ανάλογα στοιχεία. Αυτό το δεδομένο τείνει να ανατραπεί αφού τα προγράμματα ΕΚΕ μπορούν να δώσουν αφορμή για ευφάνταστες καμπάνιες εντός και εκτός εταιρίες ενισχύοντας ένα brand.  

 

  • Η εφαρμογή της ΕΚΕ δεν είναι φιλανθρωπία.

Η ΕΚΕ αποτελεί και θα συνεχίσει με πιο έντονους ρυθμούς να αποτελεί ανταγωνιστική πεδίο μεταξύ των επιχειρήσεων και τους οργανισμούς. Αυτό κάνει επιτακτική την ανάγκη για μια συστηματική και ολοκληρωμένη εφαρμογή της ΕΚΕ εμπλέκοντας όλο και πιο πολύ τους εργαζομένους. Η παλιά νοοτροπία της ΕΚΕ που αφορούσε τις περιστασιακές δωρεές για να ένα σκοπό δεν έχουν πια θέση στις σύγχρονες εταιρία. Τώρα πια αναζητούμε πράξεις και εμπειρίες.

 

  • Συνεργασίες με ΜΚΟ.

Η εύρεση μιας στρατηγικής ΕΚΕ δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς θα πρέπει να ταιριάζει με τη φιλοσοφία της εταιρίας προκειμένου να γίνει αγκαλιαστεί και να τεθεί σωστά σε εφαρμογή. Σε αυτό τα πλαίσια η συνεργασία με έναν μη-κερδοσκοπικό οργανισμό μπορεί να λύσει τα χέρια των manager. Οι ΜΚΟ διαθέτουν τεχνογνωσία και δομές που διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό  την εφαρμογή της ΕΚΕ. Μια επικοινωνία μαζί τους είναι πιθανό να σας ξαφνιάσει και να σας προσφέρει λύσεις και προτάσεις που ταιριάζουν στην εταιρία σας. Εδώ μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα της συνεργασίας με το Bloode.

Άρα το ερώτημα που τέθηκε στην αρχή επανέρχεται είτε είσαι manager, είτε εργαζόμενος στο οποιοδήποτε πόστο ενός οργανισμού ή εταιρίας, είτε είσαι επενδυτής, είτε καταναλωτής.

Σε αφορά η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη;

 

 

No responses

Be the first to comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων.