Τα Παγκόσμια Στατιστικά για την Αιμοδοσία

Τα Παγκόσμια Στατιστικά για την Αιμοδοσία

Το 2015 συλλέχθηκαν παγκοσμίως 108 εκατομμύρια μονάδες αίματος, επιβεβαιώνοντας την αυξητική τάση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, 72 αναπτυγμένες χώρες συγκεντρώνουν περισσότερο από 50% των συνολικών μονάδων αίματος ενώ αποτελούν το 18% του συνολικού πληθυσμού!!!

 

Τα ποσοστά αιμοδοσίας ανά τον κόσμο

Τα μεγαλύτερα προβλήματα αιμοδοσίας παρατηρούνται στις υποανάπτυκτες χώρες, κυρίως στην Αφρική με την Ασία και την Λατινική Αμερική να ακολουθούν. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προκειμένου να διατηρήσουμε επαρκή διαθέσιμα αίματος, θα πρέπει οι σταθεροί εθελοντές αιμοδότες να είναι 1-3% του συνολικού πληθυσμού.  Όμως περισσότερες από 70 χώρες έχουν ποσοστό εθελοντών αιμοδοτών μικρότερο του 1% (10 αιμοδότες ανά 1000 άτομα). Πιο συγκεκριμένα, 75 χώρες αναφέρουν ότι συγκεντρώνουν λιγότερες από 10 μονάδες για κάθε 1000 άτομα. Από αυτές, 40 χώρες είναι στην περιοχή της Αφρικής , 8 στην Αμερική, 7 στην ανατολική Μεσόγειο, 6 στην Ευρώπη, 6 στην Νοτιοανατολική Ασία και 8 στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Όλες είναι χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος χώρες. Σε αυτήν την κατηγορία χωρών εντάσσεται και η Ελλάδα. Αντίθετα, ο μέσος όρος αιμοδοσιών στις αναπτυγμένες χώρες είναι 33.1 ανά 1000 ανθρώπους.

Επιπροσθέτως, 72 χώρες συλλέγουν περισσότερο από 50% των διαθέσιμων τους από δότες αντικατάστασης, συγγενείς ή δότες επί πληρωμή. 8 χώρες υψηλού εισοδήματος, 48 μεσαίου και 16 χαμηλού. 25 χώρες ακόμα αναφέρουν ότι δέχονται αιμοδοσίες έναντι πληρωμής, με τους συμμετέχοντες να προσφέρουν περίπου 1.500.000 μονάδες συνολικά. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας WHO, μια επαρκής και αξιόπιστη πηγή ασφαλούς αίματος μπορεί να εξασφαλιστεί από μια σταθερή βάση τακτικών εθελοντών αιμοδοτών από πληθυσμιακές ομάδες χαμηλού ρίσκου. Αυτοί οι εθελοντές είναι και η πιο ασφαλής ομάδα αιμοδοτών καθώς τα ποσοστά μεταδιδόμενων μέσω αίματος νοσημάτων, μειώνονται από 7% σε 0,01% σε αυτήν την ομάδα. Μόλις 62 από τις 175 χώρες που εκδίδουν στοιχεία για την αιμοδοσία έχουν κατορθώσει να συλλέγουν το 100% των αναγκών τους από εθελοντές αιμοδότες.

 

Οι ανάγκες για αίμα

Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, οι μεταγγίσεις πιο συχνά χρησιμοποιούνται για την υποστηρικτική φροντίδα στην καρδιαγγειακή χειρουργική , σε χειρουργικές επεμβάσεις μεταμόσχευσης , σε μεγάλα τραύματα , και για την θεραπεία σε αιματολογικές κακοήθειες. Οι πιο συχνά μεταγγιζόμενες ομάδες ασθενών είναι άνω των 65 ετών, αποτελώντας το 76% του συνολικού ποσοστού μεταγγίσεων. Στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος οι μεταγγίσεις χρησιμοποιούνται πιο συχνά για την διαχείριση επιπλοκών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και για σοβαρές περιπτώσεις παιδικής αναιμίας. Στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, μέχρι και 65% των μεταγγίσεων γίνονται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Οι εγχειρήσεις, τα ατυχήματα και ο καρκίνος, περιπτώσεις δηλαδή, για τις οποίες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρειαστεί μετάγγιση αίματος, αποτελούν πλέον τις κύριες αιτίες θανάτου, αντικαθιστώντας τα μεταδιδόμενα νοσήματα που ήταν η κύρια αιτία θανάτου παλιότερα . Περίπου 234 εκατομμύρια μεγάλες επεμβάσεις λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο, με 63 εκατομμύρια ανθρώπου να υποβάλλονται σε χειρουργείο λόγω τραυματισμού, 31 εκατομμύρια ακόμα για την αντιμετώπιση καρκίνου και 10 εκατομμύρια σε περιπτώσεις επιπλοκών εγκυμοσύνης.

Επιπλέον, τα οδικά δυστυχήματα σκοτώνουν 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους και τραυματίζουν ή αφήνουν παράλυτους περίπου 20-50 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων απαιτούν την μετάγγιση αίματος μέσα στις πρώτες 24 ώρες που θα λάβουν ιατρική φροντίδα. Οι τραυματισμοί οδικών ατυχημάτων προβλέπεται να αποτελέσουν την τρίτη παγκοσμίως μεγαλύτερη συμμετοχή στην επιβάρυνση των νόσων (burden of disease) μέχρι το 2020, με μια αναμενόμενη αύξηση 65% των θανάτων από οδικά ατυχήματα παγκοσμίως. Η έγκαιρη διαθεσιμότητα μονάδων αίματος στις υποδομές υγείας για επείγοντα περιστατικά είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για την επιβίωση των ασθενών.

Τέλος, περίπου 300.000 νεογνά γεννιούνται κάθε χρόνο με θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο και χρειάζονται συχνές μεταγγίσεις αίματος. Ενώ ο λόγος επικράτησης αυτών των διαταραχών της αιμοσφαιρίνης είναι άγνωστος, υπάρχει μεγάλη ανάγκη από τακτικές μεταγγίσεις στις πληγείσες περιοχές και συγκεκριμένα στην Μεσόγειο την Ασία και την Βόρεια Αφρική.

Οι εθνικές ανάγκες αίματος είναι, ως ένα βαθμό, συνδεδεμένες με την χωρητικότητα του συστήματος υγείας της χώρας και την ποσοστιαία κάλυψη του πληθυσμού απ’ αυτό. Σε ανεπτυγμένες χώρες με εξελιγμένο σύστημα υγείας, η ζήτηση αίματος συνεχίζει να αυξάνεται προκειμένου να υποστηρίξει τις αυξανόμενες ιατρικές και χειρουργικές διαδικασίες, την φροντίδα τραυμάτων και την αντιμετώπιση διαταραχών του αίματος. Η αύξηση της γήρανσης του πληθυσμού δημιουργεί την ανάγκη αυξημένης ιατρικής φροντίδας και κατ επέκταση τις αυξημένες ανάγκες αίματος.

 

Ο Στόχος

Ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και ο Ερυθρού Σταυρού είναι η ικανοποίηση όλων των αναγκών των χωρών αποκλειστικά από εθελοντές αιμοδότες. Εμείς, η ομάδα του Bloode,  οραματιζόμαστε η χώρα μας να μπορεί να καλύπτει όλες τις ανάγκες της από εθελοντές αιμοδότες και καθημερινά δουλεύουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Εάν θέλεις να βοηθήσεις σε αυτήν την προσπάθεια γίνε μέλος της ψηφιακής κοινότητας εθελοντών αιμοδοτών του Bloode εδώ.

 

Τα στατιστικά στοιχεία προέρχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.