Γράφει η Ελευθερία Μάρκου.

 

Οι διακοπές τελείωσαν και πλησιάζει η ώρα που πρέπει να επιστρέψετε στο γραφείο. Ήδη σκέφτεστε πόσο γρήγορα πέρασαν για άλλη μια χρονιά οι γιορτές και ίσως νιώθετε ακόμη εξαντλημένοι. Σίγουρα, θα αναρωτιέστε πώς θα καταφέρετε να προσαρμοστείτε στην καθημερινότητα και να φέρετε εις πέρας όλες τις υποχρεώσεις σας.

Παρακάτω, θα βρείτε αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να γίνει η μετάβαση στο εργασιακό περιβάλλον πιο ομαλή. Το πρώτο και το πιο σημαντικό βήμα είναι να αντιμετωπίσετε την κατάσταση με ειλικρίνεια και  ψυχραιμία. Άλλωστε, δεν είστε οι μόνοι που βιώνετε αυτήν την κατάσταση.

 

Προετοιμασία, προετοιμασία, προετοιμασία

Τρομάζετε και μόνο στην ιδέα των εκκρεμοτήτων και των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που θα αντικρίσετε. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να είστε προετοιμασμένοι από το προηγούμενο βράδυ καταγράφοντας ένα σχέδιο δράσης το οποίο θα προσπαθήσετε να τηρήσετε πιστά. Για παράδειγμα, μπορείτε να θέσετε προτεραιότητες και να αποφασίσετε συγκεκριμένες ώρες που θα ασχοληθείτε με τα emails. Η διαχείριση του χρόνου και η ρεαλιστική στοχοθέτηση θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος των  πρώτων ημερών καθώς θα ελέγχετε καλύτερα την κατάσταση.

 

Νέα αρχή

Η νέα χρονιά λειτουργεί παρακινητικά και μας βρίσκει πιο δεκτικούς σε αλλαγές. Η ενασχόληση με μια νέα δραστηριότητα είτε αυτό είναι φυσική άσκηση είτε κάποιο νέο χόμπι, μόνο καλό μπορεί να κάνει στην ψυχολογία των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, η ημερήσια άσκηση έστω και για λίγα λεπτά μπορεί να μας κάνει πιο παραγωγικούς στην εργασία μας. Επίσης, μπορεί να αναζητήσετε για έναν νέο ρόλο στον οργανισμό σας ή να θέλετε να προσφέρετε ευρύτερα στην κοινότητα σας. Σημασία δεν έχει το τι θα επιλέξετε να κάνετε αρκεί να σας χαροποιεί και να σας δίνει κίνητρο.

 

Κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε!

Μην ξεχνάτε ότι μόλις επιστρέψετε από περίοδο διακοπών, είναι πολύ πιθανό να λειτουργήσετε πιο δημιουργικά και αποδοτικά στα καθήκοντά σας. Θα καταφέρετε να βρείτε λύσεις σε  προβλήματα και να διευθετήσετε ζητήματα που προηγουμένως έμοιαζαν ακατόρθωτα. Απλά, χρειάζεται να δώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

 

Η επιστροφή στη δουλειά, έπειτα από περίοδο διακοπών, μπορεί να μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση αλλά μέσω τεχνικών διαχείρισης του χρόνου και προαγωγής της ευεξίας σας, θα καταφέρετε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση και να ενταχθείτε ομαλά στην καθημερινότητα.