Τα τελευταία χρόνια στο Bloode, η καθημερινότητα μου έχει νοσοκομεία, ανθρώπους με προβλήματα υγείας και πολλούς, πάρα πολλούς γιατρούς. Διάβασα ιστορίες ασθενών μας με τις πιο συνθισμένες παθήσεις αλλά και τις πιο σπάνιες και γνώρισα ανθρώπους που η θέληση τους, το πείσμα τους να νικήσουν την ασθένεια τους υπερεβαίνε κάθε λογική σκέψη. Κάθε άνθρωπος και μία ιστορία. Όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από αυτές τις ιστορίες συνειδητοποίησα την αξία της θέλησης, το ότι η ζωή είναι επιλογή μας και η κάθε στιγμή που περνάει καθορίζεται από τις πράξεις μας, από τις σκέψεις μας, από τις αντιδράσεις μας.

Ξεκίνησα από περιέργεια να ψάχνω για τους ασθενείς μας, για τις αιματολογικές παθήσεις που τους αναγκάζουν να ψάχνουν αίμα. Εντυπωσιάστηκα από την ψυχική δύναμη αυτών που ξεπέρασαν τον θάνατο και άρχισα να αναρωτιέμαι πως η ψυχολογία, η θετική σκέψη, η εσωτερική θέληση μπορεί να νικήσει και τις πιο δύσκολες ασθένειες. Όσο πιο πολύ έψαχνα τόσο περισσότερο με ιντρίγκαρε το πως οι επιλογές μας, ο τρόπος που έχουμε επιλέξει να ζούμε, οι καθημερινές μας συνήθειες είναι αυτές που τελικά μπορούν να προβλέψουν την πορεία της ζωής μας.

Μέσα από αυτό το ταξίδι, που λέγεται Bloode, μέσα από τις ιστορίες που διάβαζα, συνειδητοποίησα ότι είμαστε εμείς αυτοί που καθορίζουμε την ζωή μας ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.  Αυτή η συνειδητοποίηση με έκανε να ξεκινήσω την δική μου προσωπική αναζήτηση. Μία αναζήτηση που αρχικά αφορούσε την δική μου υγεία και γρήγορα μετατράπηκε σε μία εκτενέστερη αναζήτηση για την ευεξία, την ψυχολογία και τη ζωή. Έχοντας πολλές ερωτήσεις, άρχισα να ψάχνω απαντήσεις που αφορούν την διατροφή μου, το πως συνδέεται με την υγεία μου και το πως η ψυχολογία μου επηρεάζει την καθημερινότητα μου, τις συνήθειες μου, το πως τελικά εγώ μπορώ να καθορίσω την ευτυχία μου.

Γρήγορα συνειδητοποίησα ότι η ευεξία είναι μία ισορροπία ανάμεσα στην σωματική, ψυχική και συναισθηματική υγεία. Και πως όλα πηγάζουν από τις δικές μας καθημερινές, μικρές επιλογές. Διάβαζα πρόσφατα ένα βιβλίο, το οποίο υποστηρίζει ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι δημιουργούν τα προβλήματα τους και καμία τύχη δεν τα καθορίζει. Και αν κοιτάξουμε γύρω μας νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε με αυτήν την διαπίστωση.

Ένα παράδειγμα του πως εμείς καθορίζουμε την υγεία μας είναι το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με την έρευνα «Global Burden Disease Study», μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις τις παγκόσμιας υγείας είναι η παχυσαρκία. Είναι μεγαλύτερο παγκόσμιο πρόβλημα από την πείνα, και είναι σίγουρα ένα πρόβλημα που οι συνήθειες μας και μόνο δημιουργούν. Περισσότεροι από 2.1 δισεκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Η παχυσαρκία είναι υπεύθυνη για το 5% των θανάτων παγκοσμίως. Για να μην μιλήσουμε για την παιδική παχυσαρκία που αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Χωρίς να είμαι ειδικός: γιατρός, διατροφολόγος, ψυχολόγος, αποφάσισα να κάνω το δικό μου πείραμα, να δοκιμάσω τα όρια μου, τις επιλογές μου, να τεστάρω τις συνήθειές μου και να καταγράφω εδώ τις δικές μου εμπειρίες, αποτυχίες, επιτυχίες και σκέψεις. Ο στόχος μου είναι να ξεκινήσω μία συζήτηση με όλους εσάς και να σας προτρέψω να με ακολουθήσετε σε αυτό το ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης. Γιατί αν το Bloode σημαίνει κάτι αυτό είναι ζωή, και εκτός από τη ζωή που χαρίζουμε μέσω του εθελοντισμού στους άλλους είναι και η δική μας ζωή που πρέπει να προσέξουμε.

Εξάλλου, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και να καταλάβουμε κάποιον, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε και να βοηθήσουμε τον εαυτό μας. Μπορεί να μην έχω βρει την μυστική συνταγή της ευτυχίας, αλλά είμαι βέβαιη ότι οι συνήθειες μας είναι αυτές που την καθορίζουν. Και αν μπορούμε να αλλάξουμε τις συνήθειες μας τότε μπορούμε να μεταμορφώσουμε τη ζωή μας

[vc_gap height=»50″]

Ναταλία Κρίτσαλη

Follow me on instagram for live updates: @nat_krits

No responses

Be the first to comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.