Μιλώντας για την υγεία του αίματος με έναν Διατροφολόγο

Από την συνάντηση με τον κο Ιωσήφ Νικολαΐδη στην πρώτη εθελοντική αιμοδοσία του Bloode για τον Φεβρουάριο.

Γράφει η Τριάδα Αδαμίδου

Σημαντικό κομμάτι για κάθε αιμοδότη αλλά και εν δυνάμει αιμοδότη, είναι η υγεία του αίματος. Επειδή οι καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία του αίματος, ζητήσαμε την γνώμη του κου Ιωσήφ Νικολαΐδη, Ιατρού Παθολόγου με εξειδίκευση στην Αθλητική Ιατρική και την Διατροφολογία παθήσεων και αθλητών.

 

ΕΡ. Καλημέρα κύριε Νικολαΐδη! Σας ευχαριστούμε πολύ για την παραχώρηση συνέντευξης για το Blood-e. Μπορείτε να μας αναφέρετε λίγα λόγια για τις σπουδές και την ειδικότητά σας;

ΑΠ. Με καταγωγή από το Μούδρο της Λήμνου, σπούδασα στην Ιατρική Αθηνών από το 1977-1983. Είμαι ιατρός παθολόγος με εξειδίκευση στην αθλητική Ιατρική στο Freiburg , την διατροφολογία παθήσεων, την διατροφολογία αθλητών, την διαιτολογία, καθώς και την μεσοθεραπεία στο Μόναχο. Είμαι επίσης υπεύθυνος στο κέντρο διατροφικών μελετών και ερευνών www.cnsr.gr και διατηρώ Ιδιωτικό ιατρείο στην Αθήνα.

 

ΕΡ. Πιστεύουμε ότι κάθε αιμοδότης πρέπει να προσέχει την υγεία του και κυρίως την καλή υγεία του αίματος. Η διατροφή επομένως είναι ένα σημαντικό κομμάτι στο οποίο πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα. Μπορείτε να μας αναφέρετε ενδεικτικά κάποιες τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από την διατροφή μας που βοηθούν στην καλή υγεία του αίματος;

ΑΠ. Κάθε αιμοδότης πρέπει να προσέχει την υγεία του, και κυρίως την υγεία του αίματος. Επειδή είμαστε ό,τι τρώμε και η τροφή είναι το φάρμακο μας, κάθε αιμοδότης θα πρέπει να τρώει υγιεινά, να κάνει δηλαδή μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή για να είναι υγιής . Όντας υγιής, εννοούμε να μην χρειάζεται να κάνει αφενός λήψη φαρμάκων, και από την άλλη να τρώει τροφές που βοηθούν στην καλή υγεία του αίματος. 

Θα ήταν παράλειψη μου να μην δώσω τον ορισμό μιας σωστής διατροφής πριν αναφερθώ στις τροφές που βοηθούν στην καλή υγεία του αίματος. Σωστή διατροφή είναι η διατροφή αυτή που ο άνθρωπος  τρώει καθημερινώς και σε σωστή αναλογία – πόσο  δε μάλλον ο αιμοδότης – όλα τα μακροθρεπτικά & μικροθρεπτικά συστατικά καθώς και νερό. 

 

Για έναν αιμοδότη λοιπόν, δεν πρέπει να λείπουν οι παρακάτω τροφές από το διατροφολόγιό του, καθώς είναι πλούσιες σε σίδηρο. Ενδεικτικά μερικές από αυτές είναι:

  • το κόκκινο κρέας (συκώτι)
  • ψάρια, μαλάκια & οστρακοειδή
  • αυγά,  σοκολάτα, κακάο 
  • τα πουλερικά
  • οι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια
  • δημητριακά ολικής άλεσης
  • όσπρια όπως φακές και φασόλια ξερά 
  • λαχανικά (σκούρα πράσινα φυλλώδη όπως το σπανάκι)
  • αποξηραμένα δαμάσκηνα ή βερίκοκα
  • σουσάμι & ταχίνι

Σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι για την απορρόφηση του σιδήρου βοηθά η βιταμίνη C (εσπεριδοειδή  και χυμοί όπως και το λευκό κρασί) . 

 

ΕΡ. Σχετικά με τις οδηγίες προετοιμασίας ενός αιμοδότη πριν πάει να δώσει αίμα, τι θα έπρεπε να έχουμε στο μυαλό μας;

ΑΠ. Ο υποψήφιος  εθελοντής αιμοδότης πρέπει απαραίτητα να γνωρίζει ότι είναι υγιής ενήλικας από ηλικίας  18-60 ετών και μπορεί να δίνει αίμα 3-4 φορές το χρόνο. Επίσης:

  • Η συνολική ποσότητα που μπορεί να δώσει και να έχει γρήγορη αποκατάσταση είναι 450ml. Δεν πρέπει να γίνεται αιμοδοσία πριν περάσουν τρεις μήνες από την τελευταία φορά που έδωσε .
  • Η αιμοδοσία είναι εντελώς ακίνδυνη όταν γίνεται μέσα στις διεθνής και ελληνικές προδιαγραφές.
  • Την λήψη ιστορικού και ερωτηματολογίου που πιθανότατα αποκαλύψουν πιθανές παθήσεις απαγορευτικές για αιμοληψία (από μέρους του αιμοδότη) .
  • Κλινική εξέταση και εξέταση γενικής κατάστασης, κυρίως του καρδιαγγειακού συστήματος.
  • Σφυγμός ρυθμικός 50-110 λεπτά συστολική πίεση μεταξύ 95-180Hg και διαστολική 50-100Hg.
  • Καλό ο αιμοδότης να είναι ξεκούραστος.
  • Προσδιορισμός αιμοσφαιρίνης.
  • Ιδανικά η αιμοληψία να γίνεται πρωινές ή απογευματινές ώρες.
  • Ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία.

 

ΕΡ. Μπορεί κάποιος να τσεκάρει την καλή υγεία του αίματος με οπτικά σημάδια χωρίς να πάει στον γιατρό; Ποια είναι τα σημάδια εκείνα με τα οποία ο οργανισμός μας δείχνει ότι πρέπει να επισκεφθούμε τον γιατρό διότι κάτι δεν πάει καλά με το αίμα μας;

ΑΠ. Τα σημάδια εκείνα με τα οποία ο οργανισμός μας δείχνει ότι πρέπει να επισκεφθούμε τον γιατρό διότι κατι δεν πάει καλα στο αίμα μας ειναι πολλά. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι:

  • Σε μια σιδηροπενική αναιμία: Κεφαλαλγία, Δύσπνοια και ταχυκαρδία μετά από άσκηση, δυσφαγία, ελαφρά διόγκωση του ήπατος εάν ψηλαφηθεί, δέρμα ωχρό και σκληρό, επιπεφυκότες ωχροί και βλεννογόνοι, κοιλονυχία, ευθραυστότητα ονύχων, στοματίτιδα.

Μια δίαιτα φτωχή σε σίδηρο και πρωτεΐνες, η εμμηνορρυσία και η αιμορραγία επίσης ρίχνουν τα επίπεδα σιδήρου.

  • Σε σοβαρότερα περιστατικά όπως κακοήθης αναιμία, κάποια από τα συμπτώματα μπορεί να είναι: ωχρότητα και καταβολή δυνάμεων, χροιά δέρματος του οφθαλμού ελαφρά κίτρινη, γλώσσα εξέρυθρη, ουλοραγίες, αυξημένοι εντερικοί ηχοι και διάρροια, έκτακτες συστολές, σπλήνας διογκωμένος και ψηλαφητός.

Επίσης, μπορεί να εντοπιστούν ασυντόνιστες κινήσεις ,αστάθεια ,αδυναμία ,αταξία, κατάργηση αντανακλαστικών.

Βέβαια δεν μπορώ να επεκταθώ περισσότερο γιατί θα πρέπει να μιλάμε για ώρες, όμως είναι αρκετά τα σημεία για να οδηγήσουν κάποιον να επισκεφθεί ή οχι ενα γιατρό. Υπάρχουν βέβαια και οι ασυμπτωματικές καταστάσεις, αλλά αργά ή γρήγορα θα κάνουν την εμφάνιση τους. Αυτά βέβαια υπάρχουν σε σωρεία και άλλων παθήσεων, γι’ αυτό και η συχνή επικοινωνία με ένα γιατρό προληπτικά όπως και οι εργαστηριακές εξετάσεις επιβάλλονται.

Αυτή είναι και η προσωπική μου άποψη.

 

ΕΡ. Τέλος, μπορείτε να μας αναφέρετε συνήθειες που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία του αίματος;

Η πρόληψη,  όπως π.χ.ενας αιματολογικός έλεγχος, μπορεί να βοηθήσει εναν άνθρωπο να διαπιστώσει εάν είναι υγιής ή οχι, και αν όχι, να λάβει τα μέτρα του σε μία διαφαινόμενη πάθηση, αιματολογική η μή. Η σωστή διατροφή και η σωστή άσκηση σε άτομα που μπορούν φυσικά να αθληθούν είναι επίσης συνήθειες που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία του αίματος, έτσι ώστε όταν θα έρθει η στιγμή να δώσει αίμα σαν αιμοδότης να είναι απόλυτα υγιής και να προσφέρει με το αίμα που θα δώσει στην σωτηρία μιας ζωής.

 

Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη.

Ιωσήφ Νικολαίδης