Μία πολύ σημαντική διάσταση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης είναι ο εταιρικός εθελοντισμός, δηλαδή η ανάπτυξη της εθελοντικής κουλτούρας των εργαζομένων μέσω δράσεων στα πλαίσια της εταιρίας. Τα οφέλη του εταιρικού εθελοντισμού εκδηλώνονται σε τρεις βασικούς τομείς:

1) Βελτίωση του engagement των εργαζομένων,

2) Προσέλκυση νέων και ικανών εργαζομένων στην εταιρία και

3) Βελτίωση του κοινωνικού προφίλ της εταιρίας.


Ξεκινώντας με το engagement των εργαζομένων, είναι ξεκάθαρο ότι κατέχει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη κάθε οργανισμού. Συγκριμένα μέσα από μετανάλυση, της Gallup, ερευνών από 152 οργανισμούς, 44 κλάδους και 26 χώρες  αποδείχθηκε ότι σε εταιρίες, των οποίων οι εργαζόμενοι είχαν υψηλό engagement, η κερδοφορία αυξήθηκε κατά 16% ενώ η παραγωγικότητα ήταν 18% υψηλότερη σε σχέση με άλλες εταιρίες. Επίσης το customer loyalty και το costumer quality των εταιριών αυτών αυξήθηκαν κατά 12%  και 60% ,αντίστοιχα. Πως, όμως, μπορεί ο εταιρικός εθελοντισμός να αυξήσει το engagement των εργαζομένων;

Τα πράγματα που κάνουν κάποιον να είναι ευχαριστημένος με την εργασία του είναι η επιτυχία, η αναγνώριση, η προσωπική ανάπτυξη και γενικότερα στοιχεία σχετικά με την ολοκλήρωση του σαν άτομο. Όταν μία εταιρία δίνει την ευκαιρία στους εργαζομένους να προσφέρουν στην κοινωνία, τους φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην προσωπική ανάπτυξη και ολοκλήρωση. Έτσι, αν οι εργαζόμενοι συσχετίσουν την προσωπική τους ανάπτυξη με την εταιρία, τότε θα νιώσουν βαθύτερη σχέση και δέσμευση σε αυτή.  Οι έρευνες της YouGov αποδεικνύουν τα παραπάνω, αφού από τους εργαζομένους που ασχολούνται ενεργά με κάποιο εθελοντικό πρόγραμμα στα πλαίσια της εταιρίας, το 85% δήλωσε ότι βελτιώθηκε η εικόνα που έχουν για την εταιρία που εργάζονται, το 87% δήλωσε ένιωθε μεγαλύτερη αφοσίωση στην εταιρία και το 71% δήλωσε ότι ο εταιρικός εθελοντικός είναι βασικός παράγοντας της προσωπικής ανάπτυξης και ευημερίας.

Όσον αφορά την προσέλκυση περισσότερων και ποιοτικότερων υποψηφίων, είναι γεγονός ότι οι νέοι που έχουν αποφοιτήσει τα τελευταία χρόνια είναι πιο κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι και θέλουν να φέρουν κοινωνική αλλαγή. Γι’ αυτό, η κοινωνική υπευθυνότητα και ο εταιρικός εθελοντισμός είναι βασικά στοιχεία στην επιλογή της εταιρίας που θα εργαστούν και στην αφοσίωση τους σε αυτή. Μάλιστα, μία έρευνα της PwC USA (2014) έδειξε ότι πάνω από τους μισούς τελειόφοιτους πανεπιστημίων ψάχνουν εταιρίες με κοινωνική ευθύνη που συνάπτει με την δική τους. Άλλη μία έρευνα του Stanford Graduate School of Business έδειξε ότι οι απόφοιτοι θα θυσίαζαν το 14% του μισθού τους για να δουλέψουν σε μία εταιρία με κοινωνική ευθύνη.

Τέλος, όπως προαναφέρθηκε ο εταιρικός εθελοντισμός αποτελεί ένα κύριο στοιχείο εταιρικής υπευθυνότητας και συμβάλλει, όχι μόνο, στην καλή εικόνα του κοινού προς την εταιρία άλλα και στις σχέσεις της με την τοπική κοινωνία. Μέσα από τις εθελοντικές δράσεις η εταιρία μπορεί να αναπτύξει σχέσεις με ΜΚΟ, εθελοντές και άλλες εταιρίες και να διαμορφώσει ένα δίκτυο πελατών και συνεργατών.
Μπορεί για την Ελλάδα της κρίσης όλα αυτά να μοιάζουν σαν πολυτέλεια, όμως δεν είναι. Ο εταιρικός εθελοντισμός εκτός από την προσωπική ανάπτυξη των ατόμων που συμμετέχουν, μπορεί να έχει και απτά αποτελέσματα στην ανάπτυξη και την κερδοφορία μιας επιχείρησης.

Διαβάστε εδώ τις δράσεις εθελοντισμού που πραγματοποίησαμε με την PwC.

 

 

 

 

 

No responses

Be the first to comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων.