man-stressed-at-work

 Εργασιακό Άγχος: Πως μπορεί το HR να το διαχειριστεί;

 Σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον που όλα κινούνται τόσο γρήγορα και τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά, είναι επόμενο οι περισσότεροι άνθρωποι να βιώνουν άγχος. Το άγχος σε κατώτερα επίπεδα θεωρείται ωφέλιμο καθώς μας κινητοποιεί με αποτέλεσμα να λειτουργούμε πιο αποδοτικά και δημιουργικά.  Ωστόσο, πολλές φορές το εργασιακό άγχος αρχίζει να προκαλεί σοβαρά προβλήματα δυσκολεύοντας την καθημερινότητά μας και επηρεάζοντας την υγεία μας. Σε πρώτη φάση είναι καλό να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα και έπειτα να υιοθετήσουμε τακτικές για να το διαχειριστούμε καλύτερα τόσο σε ατομικό όσο και σε οργανωσιακό επίπεδο.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς;
Ενισχύουμε την φυσική μας κατάσταση μέσω άσκησης ενώ προσέχουμε την διατροφή μας. Σημαντικό είναι, επίσης, να κοιμόμαστε τις ενδεδειγμένες ώρες.
Θέτουμε προτεραιότητες και οργανώνουμε καλύτερα την εργασία μας. Δεν λειτουργούν οι ίδιες αρχές για όλους αλλά είναι σημαντικό να νιώθουμε ότι υπάρχει πρόοδος στο έργο που έχουμε αναλάβει. Για παράδειγμα, ένα έργο που απαιτεί πολύ χρόνο, θα μπορούσαμε να το χωρίσουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Προσπαθούμε να βρούμε ικανοποίηση από τη δουλειά μας και αναλαμβάνουμε δράση όταν κρίνουμε ότι είναι απαραίτητο. Για παράδειγμα, μπορούμε να ζητήσουμε από τον προϊστάμενο την ανάληψη νέων καθηκόντων σε μία νέα θέση εργασίας.

Τι μπορούν να κάνουν οι προϊστάμενοι;
Ατομικές συναντήσεις με τους εργαζομένους για να βρουν τα πραγματικά αίτια του άγχους τους. Κάποια από τα αίτια μπορεί να είναι ο ελλιπής εξοπλισμός, η έλλειψη κατανόησης ή η έλλειψη εποικοδομητικού feedback.
Οι προϊστάμενοι πρέπει να μοιράζονται πληροφορίες και να γνωστοποιούν τις προσδοκίες τους. Συγκεκριμένα, είναι σημαντικό να καθορίζονται επακριβώς οι ρόλοι, οι ευθύνες και οι στόχοι που πρέπει να πετύχουν οι εργαζόμενοι.
Παροχή επιπλέον κινήτρων και αμοιβών καθώς αυτό αυξάνει την δέσμευση των εργαζομένων δεδομένου ότι τα καλά αποτελέσματα επιβραβεύονται.

   Σε μια εταιρία είναι πολύ σημαντικό οι εργαζόμενοι να δείχνουν αφοσίωση και να αποδίδουν όσο καλύτερα γίνεται. Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε πρόσφατο άρθρο του Harvard Business Review, πρέπει να στοχεύουμε σε «έξυπνη» αφοσίωση που κρατάει σε υψηλά επίπεδα την παρακίνηση, τον ενθουσιασμό και την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Δε θέλουμε οι εργαζόμενοι να θυσιάζονται για έναν στόχο και να παθαίνουν burn out. Και αυτό διότι η εταιρία κινδυνεύει να χάσει τους πιο κινητοποιημένους και σκληρά εργαζομένους ανθρώπους της λόγω του γεγονότος ότι  βίωναν υψηλά επίπεδα μη-διαχειρίσιμου άγχους.


   Σύμφωνα με το άρθρο, ο κύριος τρόπος διαχείρισης του εργασιακού άγχους είναι η διερεύνηση των απαιτήσεων της δουλειάς αλλά και η παροχή επιπλέον πόρων έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις.  Επίσης, είναι σημαντικό να υπάρχει φιλικό κλίμα και εμπάθεια στο εργασιακό χώρο έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να νιώθουν υποστήριξη. Τέλος, η μείωση των επιπέδων του άγχους μπορεί να επιτευχθεί μέσω προγραμμάτων ευεξίας καθώς και μέσω της διοργάνωσης εθελοντικών event που έχουν κοινωνικό αντίκτυπο. Η χαρά της προσφοράς σε συνδυασμό με την ομαδική συμμετοχή των εργαζομένων μειώνει το άγχος τους και ενδυναμώνει την μεταξύ τους αλληλεπίδραση.

Για να βοηθήσετε τους εργαζόμενους σας να απαλλαγούν από το εργασιακό άγχος μέσω του εθελοντισμού επικοινωνήστε μαζί μας στο partnerships@bloode.org

No responses

Be the first to comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.