Τελευταίες έρευνες δείχνουν πως το ποσοστό των Ελλήνων που πάσχουν από υπέρταση έχει μειωθεί ωστόσο, σύμφωνα με το vita.gr το ποσοστό παραμένει αρκετά υψηλό. 4 στους 10 Έλληνες και 3 στις 10 ελληνίδες έχουν υπέρταση ενώ μόλις οι μισοί από αυτούς το γνωρίζουν. Αρκεί όμως μόνο να το γνωρίζουμε; Σίγουρα όχι, η προσεκτική διατροφή και η συχνή άσκηση αποτελούν τη καλύτερη λύση για την αντιμετώπιηση της υπέρταση. Δυστυχώς, μόλις το 15% των ανθρώπων που έχουν υψηλή πίεση προσέχουν τους παραπάνω παράγοντες. Η προσοχή απαιτείται όχι μόνο για όσους πάσχουν από υπέρταση αλλά για κάθε άνθρωπο.

Η αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη που προωθεί το αίμα μέσω των αρτηριών σε όλους τους ιστούς του σώματος, εξασφαλίζοντας την συνεχή κυκλοφορία του αίματος. Σύμφωνα με το ypertash.gr,  η αρτηριακή πίεση εκφράζεται με δύο αριθμούς. Ο μεγάλος αριθμός  είναι η πίεση μέσα στις αρτηρίες όταν η καρδιά κτυπά και εξακοντίζει το αίμα στην αορτή και καλείται συστολική πίεση. Ο μικρός αριθμός είναι η πίεση όταν η καρδιά χαλαρώνει ανάμεσα σε δύο διαδοχικούς κτύπους και καλείται διαστολική πίεση. Οι φυσιολογικές τιμές είναι <120 mmHg για την διαστολική πίεση και <80 mmHg  για την συστολική πίεση. Η αυξημένη πίεση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά, τα μάτια, τα νεφρά και τα αγγεία.

 

Τι πρέπει να τρώμε και τι να αποφεύγουμε;

Το πιο σημαντικό είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού. Ιδανικά πρέπει να καταναλώενετε 1 κουτάλι του γλυκού αλατιού την μέρα. Το αλάτι περιέχεται ήδη σε πολλάδα φαγητά όπως το ψωμί, το τυρί, ο τόνος και ο σολωμός. Εκτός από την μείωση της κατανάλωσης αλατιού, σημαντική είναι η αύξηση της κατανάλωσης τροφών που περιέχουν κάλιο. Το κάλιο, σύμφωνα με τις αρχές της χημείας, διαλύει το νάτριο. . Ιδανικές τροφές είναι η μπανάνα και το πορτοκάλι. Μπορείτε όμως να καταναλώνετε πεπόνι, βερίκοκο, αχλάδια, ντομάτες, πατάτες, πιπεριά, μπρόκολο και πράσινα φυλλώση λαχανικά.  Επιπλέον, σημαντική είναι η κατανάλωση 8 – 10 ποτηριών νερό την ημέρα.

Εκτός από φρούτα και λαχανικά, στη μείωση της πίεσης συμβάλλουν οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου, το ασβέστιο των γαλακτοκομικών, οι φυτικές ίνες και οι ανάλατοι ξηροί καρποί. Το ασπράδι του αυγού και η μαύρη σοκολάτα μπορούν να μειώσουν την πίεση κατά 20% μέσα σε 18 εβδομάδες. Τέλος, οι σταφίδες και το τσάι από ιβίσκο αποτελούν το ιδανικό snack.

Μείνετε συντονισμένοι, την επόμενη Παρασκευή ο chef Παύλος Σφηκάκης θα μας μαγειρέψει ένα λαχταριστό γλυκό που συμβάλει στη μείωση της πίεσης.

 

Οι παραπάνω τροφές περιέχονται στη δίαιτα που έχει εγκριθεί από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension).

 

 

No responses

Be the first to comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων.