Σίγουρα πολλά μπορεί να περνούν από το κεφάλι σου όταν ακούς τη λέξη αιμοδοσία. Έχεις σκεφτεί ότι ίσως μπορεί  να αγχώνεσαι χωρίς λόγο; Πάμε να δούμε τα πιο συνηθισμένα απ’ αυτά που σκεφτόμαστε όλοι και μας κάνουν να νιώθουμε αμφιβολίες.

Μύθος :

Κι αν δε δώσω αίμα εγώ, θα δώσει κάποιος άλλος!

Αλήθεια :

Στην πραγματικότητα, από το 60% του πληθυσμού που μπορεί να δώσει αίμα, δίνει μόλις ένα 5%. Μάντεψε γιατί.. Η αναβλητικότητα μόνο κακό μπορεί να κάνει. Μισή ωρίτσα κάθε 4 με 5 μήνες δεν μπορεί να σε βγάλει τόσο πολύ εκτός προγράμματος, σωστά;

Μύθος :

Σιγά μην πάω να δώσω αίμα να κολλήσω και τίποτα.

Αλήθεια :

Η διαδικασία της αιμοδοσίας είναι ξεκάθαρη και ασφαλής. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια από τα γάντια μέχρι τη σύριγγα φυσικά, είναι μιας χρήσης και ανοίγονται μπροστά σου! Λίγο παράλογο να ανησυχείς δε βρίσκεις;

μύθοι

Μύθος :

Θα μου πάρουν πάρα πολύ αίμα!

Αλήθεια :

Στο σώμα μας έχουμε 5 μέ 6 λίτρα αίματος. Σε μια αιμοδοσία, λοιπόν σου παίρνουν γύρω στα 450 ml. H αναπλήρωσή του γίνεται από τον οργανισμό μας μέσα σε ένα τέταρτο, ενώ ο όγκος του πλάσματος αποκαθίσταται σε 12 ώρες και τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε ένα μήνα. Άσε που κινητοποιείται ο μυελός των οστών για να παράξει νέα κύτταρα, πράγμα πολύ ωφέλιμο!

Μύθος :

Είμαι πολύ μικρός – μεγάλος σε ηλικία και δεν έχω το κατάλληλο βάρος.

Αλήθεια :

Αν είσαι άνω των 18 ετών, υγιής και ζυγίζεις πάνω από 50 κιλά, είσαι ο άνθρωπός μας! Έτσι κι αλλιώς πριν προχωρήσεις στην αιμοδοσία, καταρτισμένο προσωπικό, θα ελέγξει ότι όλα είναι καλά και μπορείς να το κάνεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση δε θα στο επιτρέψουν!

μύθοι

Μύθος : 

Έχω πολύ συνηθισμένη ομάδα αίματος.

Αλήθεια :

Εσένα χρειαζόμαστε περισσότερο απ’ όλους! Όσο πιο συνηθισμένη η ομάδα, τόσο περισσότερο αίμα χρειάζεται. Η ανάγκη για αίμα δεν κάνει διακρίσεις.

Μύθος :

Παίρνω φάρμακα, οπότε δεν επιτρέπεται να γίνω δότης.

Αλήθεια :

Δεν είναι όλες οι θεραπείες απαγορευτικές για αιμοδοσία. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να συμβουλευτείς το ιατρικό προσωπικό κι εκείνοι θα σε καθοδηγήσουν υπεύθυνα!

Σίγουρα τώρα, έχεις μια διαφορετική οπτική γύρω από τον μύθο και την πραγματικότητα όσων ακούς γύρω από την αιμοδοσία! Κάνε το βήμα και γίνε εθελοντής αιμοδότης! Σε χρειαζόμαστε.

 

No responses

Be the first to comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *