13 Facts που θα σε κάνουν να πεις WOW

Όταν ξεκίνησα να γράφω αυτό το άρθρο γύρω από τα περίεργα του αίματος, νόμιζα ότι το πιο τρελό που θα συμπεριλάμβανα θα ήταν για την ομάδα αίματος που προτιμάνε τα κουνούπια! Αλλά… τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Σας έχω μαζέψει τα πιο wow facts που συμβαίνουν στο σώμα μας κι όχι μόνο.

Πάμε;

WOW

  1. Σου έχει τύχει να κοιτάς τον ουρανό, ή ακόμα και με κλειστά βλέφαρα και να βλέπεις κάτι άσπρα πραγματάκια σαν τελίτσες ή κλωστίτσες. Στην πραγματικότητα βλέπεις τα λευκά σου αιμοσφαίρια!
  2. Eίσαι στην παραλία και βρίσκεις το πιο τέλειο κοχύλι. Ποια είναι η πρώτη κίνηση που κάνεις; Το βάζεις στο αυτί σου για να ακούσεις τον ωκεανό. ΑΚΥΡΟ! Στην πραγματικότητα ακούς το αίμα που κυλάει στις φλέβες σου..
  3. Και μιας και μιλάμε για φλέβες, το δαχτυλίδι που φοράνε οι νεόνυμφοι, μπαίνει στον παράμεσο του αριστερού χεριού, επειδή είναι το μοναδικό δάκτυλο που ενώνεται απευθείας με την καρδιά.

WOW

4.  Kαι τώρα κάτι λίγο πιο άβολο. Εξαιτίας της παρόμοιας σύστασής τους, το αίμα, μπορεί να αντικαταστήσει το αυγό στο παγωτό αλλά και σε μια τούρτα.. Tα σχόλια περιττά!

WOW

 

5. Τα ‘χαμε πει κάποια στιγμή για τις ομάδες αίματος και τα χαρακτηριστικά τους. Απλά, μια μικρούλα λεπτομέρεια. Οι επιστήμονες δε γνωρίζουν για ποιο λόγο υπάρχουν…

6. Ο Εθνικός Ύμνος της Αλγερίας, γράφτηκε πρώτη φορά, πάνω σε τοίχο φυλακής, με αίμα!

7. Επίσης, στην Ιρλανδία είχαν μια παράδοση που σίγουρα έδινε ένα έξτρα κίνητρο στους εθελοντές αιμοδότες. Τους κερνούσαν Guiness για να ανταποδώσουν τη ”χάρη”.

8. Η καρδιά σου φιλτράρει κάθε μέρα, κάθε σταγόνα αίματός σου, τουλάχιστον 300 φορές. Γίνεται δουλίτσα όχι αστεία!

9. 1.200.000 κουνούπια θα έπρεπε να συγχρονιστούν και να ρουφήξουν το αίμα σου ταυτόχρονα, ώστε να μη σου μείνει μισή σταλίτσα!

WOW

10. To υπερβολικό άγχος κι η αυξημένη πίεση, μπορούν να προκαλέσουν ιδρώτα από αίμα! Ανασούλες παιδιά!

WOW

11. Απ’ την άλλη μια αγκαλιά που διαρκεί 20 δευτερόλεπτα, έχει την ιδιότητα να αυξάνει τα επίπεδα της οξυτοκίνης, η οποία ρίχνει την πίεση του αίματος, οπότε ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες να πάθεις έμφραγμα! Βγείτε στους δρόμους κι αγκαλιαστείτε.

12. Ένας πιτσιρικάς στην ηλικία των 13 ετών ενεπλάκη σε σοβαρό ατύχημα και χρειάστηκε 13 λίτρα αίμα. Όταν έγινε 18, ο James Harrison, πήγε με τη σειρά του να δωρίσει αίμα, όπου βρέθηκε το σπάνιο αντιγόνο που θεραπεύει, από την ασθένεια Rhesus. Δώρισε αίμα 1000 φορές, έσωσε 2.000.000 ζωές κι έσπασε και κάποια ρεκόρ! Ε, κι εδώ κολλάει το δικό μας : Δώσε ζωή, είναι στο αίμα σου!

13. Θα κλείσω αυτά τα πρώτα facts, με κάτι για εσάς τους ερωτευμένους! Μάλλον, ξέρετε πως όταν βλέπετε το ”πρόσωπο” αυτό που αισθάνεστε δε οφείλεται όντως στις πεταλούδες. Ξέρετε όμως γιατί υπάρχει αυτή η περίεργη αίσθηση σαν πετάρισμα πεταλούδων; Στην κοιλιά σου υπάρχει ουσιαστικά ένας δεύτερος εγκέφαλος, γεμάτο με πολλούς, πολλούς νευρώνες που μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα από το κυρίως εγκέφαλο. Στην πραγματικότητα, όταν βλέπεις τον δικό σου, πλημμυρίζεις συναίσθημα, ο εγκέφαλος νούμερο 2 αντιδρά μέσω των νευρώνων και σου δημιουργεί αυτή την κάπως ευχάριστη, κάπως άβολη αίσθηση.

Πείτε μας αν θα θέλατε κι άλλα τέτοια περίεργα, γιατί κι όμως υπάρχουν περισσότερα απ’ όσα μπορείτε να φανταστείτε…

Leave a reply