Ο Εθελοντής του μήνα – Κωνσταντίνος Κακαλής

Καλό μήνα αγαπητοί φίλοι!

Καλοσωρίζοντας τον Φεβρουάριο, η στήλη μας Stories φιλοξενεί την συνέντευξη ενός ακόμα εθελοντή αιμοδότη, του Κωνσταντίνου. Ένας εθελοντής συνεπής, ευαισθητοποιημένος και ενημερωμένος με άποψη και αξίες!

 

1. Καλημέρα Κωνσταντίνε! Θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια για σένα και πώς έμαθες για το Blood-e;

Λέγομαι Κακαλής Κωνσταντίνος, είμαι 38 ετών και γεννήθηκα στην Αθήνα (σήμερα κατοικώ στην περιοχή της Ραφήνας) και γνώρισα την όμορφη ομάδα σας από τον λογαριασμό σας στο LinkedIn, αλλά και από την γνωριμία μου με την συνεργάτιδά σας, την κα Αδαμίδου Τριάδα. Άλλωστε, οι εθελοντικές δράσεις μού κινούν πάντα το ενδιαφέρον και με ενθουσιάζουν, όντας και ο ίδιος συχνά εθελοντής σε διάφορες εκδηλώσεις και συλλόγους.

 

2. Ποια είναι η άποψή σου πάνω στο θέμα της αιμοδοσίας στην Ελλάδα; Πιστεύεις ότι υπάρχει επαρκής ενημέρωση από τους φορείς; Θα ήθελες να γίνεται κάτι παραπάνω; Και τι θα ήταν αυτό;

Είμαι εθελοντής αιμοδότης από τα 17 μου έτη, δίνοντας κατά Μ.Ο. 1-2 φορές τον χρόνο, με κάποιες διακοπές κατά καιρούς, είτε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων είτε από παράλειψη και αναβλητικότητα – για να είμαι απόλυτα ειλικρινής με τον εαυτό και εσάς!

Σε αυτό ακριβώς το σημείο (επ’ αφορμή και της – από καιρού εις καιρόν – δικής μου απουσίας από την αιμοδοσία σε τακτική βάση που ανέφερα πριν),  θέλω να τονίσω ότι η έλλειψη εθελοντών αιμοδοτών στην Ελλάδα δεν αφορά μόνο την ελλειπή ενημέρωση από την επίσημη πολιτεία (μέσω των αρμόδιων φορέων της) που δυστυχώς είναι δεδομένη, αλλά και την έλλειψη παιδείας  – της «κουλτούρας» που λέμε – των Ελλήνων πολιτών σε θέματα αιμοδοσίας, οι οποίοι κατά κύριο λόγο προστρέχουν να δώσουν αίμα μόνο όταν αντιμετωπίσουν άμεσο πρόβλημα υγείας στο οικογενειακό ή φιλικό τους περιβάλλον και όχι από καθήκον προς βοήθεια του ανώνυμου συνανθρώπου μας που βρίσκεται σε αντίστοιχη ανάγκη. Αποτέλεσμα αυτού, και απ’ όσα έχω διαβάσει στον Τύπο αλλά και συζητήσει με νοσηλευτές και γιατρούς στα τμήματα αιμοδοσίας, να εισάγουμε μεγάλες ποσότητες αίματος, αιμοπεταλίων και λοιπών παραγώγων του αίματος έναντι πολύ μεγάλου χρηματικού τιμήματος από το εξωτερικό, ώστε να καλυφθούν οι εγχώριες ανάγκες.

Για τον λόγο αυτό, η προσπάθεια ενημέρωσης και ανάδειξης του προβλήματος της έλλειψης εθελοντών αιμοδοσίας στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι αδιάκοπη & πολύπλευρη, ακόμη και από στόμα σε στόμα, ώστε να γίνει δεύτερη φύση μας και να κάνουμε το καθήκον μας με περιοδικότητα και όχι όποτε … το θυμόμαστε !

Τέλος, θα πρέπει τα δημόσια νοσοκομεία μας να «ξαναδούν» το θέμα του ωραρίου αιμοδοσίας. Δεν γίνεται (εκτός του κεντρικού τομέα στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς») να μην καλύπτονται απογευματινές ώρες και Σάββατα, ιδίως για τους ανθρώπους που εργάζονται τις καθημερινές στον ιδιωτικό τομέα και θα πρέπει να πάρουν άδεια από την εργασία τους για να δώσουν αίμα. Μόνο Δευτέρα έως Παρασκευή & 9:00-13:00; Πρέπει να αλλάξει άμεσα!

 

3. Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας την εμπειρία σου από την πρώτη ή την τελευταία σου αιμοδοσία ή μια ιδιαίτερη εμπειρία που είχες σε αιμοδοσία;

Η πρώτη εμπειρία

Στην τράπεζα αίματος του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ (σημ. ήταν μέλη του οι γονείς μου). Την θυμάμαι ακόμη πολύ έντονα (ήμουν τότε 17 στα 18) και πήγα χωρίς την παρότρυνση κανενός – είχα δει απλά την ανακοίνωση στα κεντρικά γραφεία της ΕΥΔΑΠ και ένιωσα την ανάγκη να πάω κι εγώ να βοηθήσω. Και να φανταστεί κανείς ότι έτρεμα τότε στην θέα της βελόνας (όχι του αίματος)!! Αποτέλεσμα ; Μια μικρή ζάλη κατά την διάρκεια της διαδικασίας (όχι κάτι σπουδαίο και περισσότερο λόγω του αρχικού φόβου…) και μέχρις εκεί! Από τότε πέρασαν 21 χρόνια και θεωρώ ότι ήταν και η πιο ιδιαίτερη εμπειρία μου!

Η τελευταία μου αιμοδοσία…

Η τελευταία αιμοδοσία μου, παρεμπιπτόντως, αφορούσε (σημ. έγινε μάλιστα πριν από λίγες ημέρες στο νοσοκομείο ΕΛΠΙΔΑ) διαδικασία συλλογής αιμοπεταλίων, μια καθόλου επώδυνη διαδικασία (παρά την λανθασμένη πληροφόρηση που είχα περί του αντιθέτου), απλά διαρκεί περίπου 50-60 λεπτά και θέλει λίγο παραπάνω προγραμματισμό με τους υπευθύνους της μονάδας του νοσοκομείου, μιας και προηγείται δειγματοληψία για τον έλεγχου ιογενούς φορτίου στο αίμα (σημ. τα αιμοπετάλια αφορούν κυρίως πολύ ευαίσθητες ομάδες ασθενών-ληπτών και θέλει ιδιαίτερη προσοχή και υπευθυνότητα από τον δότη για να μην δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στους πιθανούς λήπτες). Για την συγκεκριμένη διαδικασία λήψης αιμοπεταλίων υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη στην παρούσα (απ’ ότι ενημερώθηκα από την ευγενέστατη ιατρό του ΕΛΠΙΔΑ), οπότε μετά από τη πάροδο των 30 ημερών που προβλέπεται να μεσολαβεί θα είμαι πάλι εκεί με μεγάλη χαρά!

4. Κλείνοντας, θα θέλαμε να μοιραστείς μαζί μας το μότο εκείνο που σε παρακινεί να συνεχίζεις να είσαι συνεπής στα ραντεβού σου με τις αιμοδοσίες ή μια φράση για να παρακινήσεις  κάποιον να γίνει  εθελοντής αιμοδότης! 

Μια φιάλη από το αίμα που κυλά στις φλέβες σου λείπει από κάποιον συνάνθρωπό σου και δεν κυλά στις δικές του! Μην τον ξεχνάς …

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΤΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΔΩΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ:

                                                      ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ!

*Ευχαριστούμε πολύ τον Κωνσταντίνο Κακαλή για την συνέντευξη που μας παρέθεσε!

Κωνσταντίνε, ευχόμαστε από καρδιάς να μπορέσεις να συνεχίσεις να έρχεσαι στις εθελοντικές αιμοδοσίες και να μεταδίδεις την ενέργειά σου και τις αξίες σου και σε άλλους ανθρώπους!

 

Μπορεί να είσαι εσύ ο επόμενος εθελοντής του μήνα! Ή να γνωρίζεις τον επόμενο εθελοντή του μήνα! Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο [email protected]  ώστε να  γνωρίσουμε καλύτερα αυτούς τους μικρούς ήρωες της κοινωνίας μας!