Οι 10 λόγοι που η Ελένη έγινε μέλος στην ομάδα του Bloode

Οι 10 λόγοι που η Ελένη έγινε μέλος στην ομάδα του Bloode

Από την Ελένη Τζινάκου

Αντιλαμβάνεσαι ότι για να παίρνω την πρωτοβουλία να γράψω – ούτε 3, ούτε 5, αλλά –  10 πράγματα που αποκόμισα από την πρώτη μου εθελοντική εμπειρία και να θέλω να τα μοιραστώ, πρόκειται για κάτι που πραγματικά άξιζε κάθε στιγμή από τον χρόνο μου. Αυτή είναι η κατάθεση της προσωπικής μου εμπειρίας.

Βασικοί σκοποί τoυ Bloode είναι η επέκταση της ελληνικής κοινότητας εθελοντών αιμοδοτών, η διοργάνωση ανοιχτών αιμοδοσιών και η λειτουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας εκκλήσεων για αίμα. Η δική μου συνεισφορά ήταν στις εταιρικές συνεργασίες για λίγους μήνες, πριν φύγω στην Αγγλία για το μεταπτυχιακό μου. Ως υπεύθυνη συνεργασιών ερχόμουν σε επαφή, τηλεφωνικά ή με τη παρουσία μου σε κλαδικά events, με υπεύθυνους Ανθρώπινου Δυναμικού εταιρειών και τους εξηγούσα πώς το Bloode μπορεί να τους βοηθήσει με τη διοργάνωση της εθελοντικής αιμοδοσίας των εργαζομένων και άλλων εκδηλώσεων εσωτερικού εθελοντισμού.

Μέσα από αυτό το ρόλο αποκόμισα πολλά και προσέφερα όσα μπορούσα στο Bloode. Ορίστε, λοιπόν οι 10 λόγοι που η σύντομη συμμετοχή μου στο Bloode έκαναν τη διαφορά για εμένα και μπορούν να την κάνουν και για σένα.

  1. Μαθαίνεις πώς λειτουργεί μια κοινωνική νεοφυής επιχείρηση

Το Βloode λειτουργεί με το ήθος και τους κανόνες μιας νεοφυούς επιχείρησης, δηλαδή έχει προσαρμοστικότητα, πολλαπλότητα ρόλων και μια δόση αυτοσχεδιασμού – απλώς είναι μη κερδοσκοπική. Για παράδειγμα, είχα συμμετάσχει σε ένα ανοιχτό ομαδικό brainstorming session για να συνθέσουμε ένα προσωποποιημένο proposal συνεργασίας προς μια  εταιρεία-δυνητικό συνεργάτη και έτσι έμαθα πώς γίνεται το brainstorming σε ομάδες. Είναι σημαντικό να έχεις πολύπλευρη συμμετοχή σε διαφορετικά επαγγελματικά περιβάλλοντά, μια πολυεθνική στην οποία πιθανά θα κάνεις την πρακτική σου διαφέρει από μια νεοφυή επιχείρηση σε νοοτροπία και τεχνικές εφαρμογής, σύγκρινε μόνος σου τι σου ταιριάζει περισσότερο.

  1. Μαθαίνεις με την πράξη

Αν αναλάβεις στο Bloode τη διαχείριση των social media, μαθαίνεις όντως τι είναι content marketing. Αν μπεις στις συνεργασίες, μαθαίνεις στ’ αλήθεια να κάνεις πωλήσεις. Αν μπεις στα events, μαθαίνεις πραγματικά να διοργανώνεις εμπειρίες – και ούτω καθεξής. Καλλιεργείς πραγματικά τα skills που θέλεις μέσα από την πρακτική εφαρμογή των γνώσεων που έχεις και που μαθαίνεις μέσα στον οργανισμό.

  1. Μπορείς να επικοινωνείς σε διαφορετικά περιβάλλοντα

Είτε σε συναντήσεις μου στα γραφεία εταιρειών με τους υπεύθυνους Ανθρώπινου Δυναμικού, είτε προμοτάροντας τη δράση μας σε κλαδικά συνέδρια, ήταν για μένα το βήμα για να εξασκήσω το πώς άγομαι και φέρομαι σε επαγγελματικό context. Μαθαίνεις να εκπροσωπείς έναν φορέα, να δίνεις λύσεις σε προβλήματα και αποκτάς άνεση – και λίγο τσαγανό – με άτομα που βρίσκονται σε σημαντικές θέσεις.

  1. Αναπτύσσεις το δίκτυο των ανθρώπων σου

Σε κάθε ομάδα του Bloode δεν είσαι μόνος σου αλλά μαζί με άλλα 4-5 άτομα, που έχουν την ίδια αγάπη με σενα για αυτό που κάνουν και επιθυμούν να εξελιχτούν. Συγχρόνως έρχεσαι σε επαφή με τη κοινότητα εθελοντών αιμοδοτών στα πλαίσια των αιμοδοσιών που διοργανώνουμε τόσο για το ευρύ κοινό όσο και για τις εταιρείες. Τέλος, ως υπεύθυνος συνεργασιών μπορείς να έρθεις σε επαφή με υπεύθυνους Ανθρώπινου Δυναμικού σε εταιρείες ή αν είσαι μέλος στην ομάδα των events γνωρίζεις ανθρώπους από τα νοσοκομεία που συνεργάζονται μαζί μας στην εκάστοτε αιμοδοσία μας. Έτσι το δίκτυό σου διευρύνεται και όντας φοιτητής έχεις νέα άτομα στη ζωή σου.

  1. Είσαι ένα ισότιμο μέλος της ομάδας και η γνώμη σου μετράει

Θεωρητικά υπάρχουν πολλές ΜΚΟ και θέσεις εκεί έξω για να διοχετεύσεις την όρεξη και τη δημιουργικότητά σου, αλλά στο Bloode ξέρεις ότι πάντα θα εκτιμάται το input που θα δίνεις, είτε σχετικά με το τμήμα σου, είτε σε σχέση με τη γενικότερη λειτουργία της ομάδας του Bloode. Γνωρίζω πως οι ιδέες μου θα ακουστούν, γιατί πάνω στις προτάσεις και το feedback της ομάδας χτίζονται τα επόμενα βήματα.

  1. Αναπτύσσεσαι διαρκώς

Οι ευκαιρίες είναι εκεί, αρκεί να τις αξιοποιήσεις για να αναπτυχθείς. Το Advisory Board του Bloode αποτελείται από έμπειρα στελέχη στο χώρο των επιχειρήσεων, που κάνουν στις ομάδες μας coaching sessions. Η Ασπασία ως υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού, παρακολουθεί τη συνέργεια στις επιμέρους ομάδες, κάνει μαζί σου one-to-one συναντήσεις για να σε βοηθήσει στην προσωπική σου εξέλιξη και θα σου ζητήσει feedback για την εκπαιδευτική σου εμπειρία.

  1. Αποκτάς παραστάσεις και ερεθίσματα

Κάποιοι από εμάς αναζητούμε διαρκώς ερεθίσματα. Εγώ απολάμβανα που ως μέλος του Bloode παρακολούθησα συνέδρια  για Human Resources professionals και άκουγα ομιλίες για τα hot issues του κλάδου, ενώ στα διαλείμματα εξηγούσαμε στους παρευρισκόμενους από το stand της Bloode για τη δράση μας και επεδίωκα να παρευρίσκομαι. Όσο περισσότερο εμπλακείς στις διάφορες δραστηριότητες, δουλεύεις από τα γραφεία της Bloode, συμμετέχεις σε events και ομαδικά sessions, τόσο περισσότερα θα αποκομίσεις.

  1. Eμπλέκεσαι σε περισσότερους ρόλους

   Είμαστε μια μικρή, ευέλικτη ομάδα περίπου 20 ατόμων.  Το Βloode φτιάχτηκε από φοιτητές για φοιτητές. Έχει τύχει άτομα από την ομάδα της διοργάνωσης events, να αναλαμβάνουν και ρόλους πωλήσεων. Ή άτομα από την ομάδα των Sales να βοηθούν στη δημιουργία marketing campaign. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα βαρεθείς.

  1. Αποκτάς αυτοπεποίθηση

Όλοι – ειδικά οι νέοι – περνάμε φάσεις που οι δυσμενείς συγκυρίες των καιρών και της κρίσης μας έχουν «ρίξει» ή νιώσαμε πως μας έχουν κόψει τα φτερά. Ξέρεις το ρητό που λέει ότι είσαι ο μέσος όρος των πέντε ανθρώπων με τους οποίους περνάς τον περισσότερο χρόνο σου;  Επειδή ισχύει, μπες σε μια δυναμική ομάδα που θέλει να κάνει τα πράγματα με έναν φρέσκο τρόπο και άρπαξε τις ευκαιρίες που θα σου δοθούν έξω από το comfort zone σου. Όταν για παράδειγμα καλείσαι να προσεγγίσεις εταιρείες για συνεργασία και να κάνεις πολυάσχολους ανθρώπους να σε προσέξουν, και σιγά σιγά βλέπεις ότι καταφέρνεις να αλλάξεις συνειδήσεις, αντιλαμβάνεσαι ότι για να get things moving θέλει να δρας με περισσότερη τόλμη, πείσμα και πρωτοτυπία.

  1. Κάνεις κάτι καλό

Το 10 το καλό για το τέλος. Βάζεις το λιθαράκι σου για να λυθεί το μεγάλο ζήτημα της εθελοντικής αιμοδοσίας στην Ελλάδα. Γνωρίζω πως ο ρόλος μου να επικοινωνώ με εταιρείες, με σκοπό να κλείσουμε συνεργασίες για τη διοργάνωση της εθελοντικής αιμοδοσίας των εργαζομένων τους, έχει σαν τελικό αποτέλεσμα να δοθεί περισσότερο αίμα σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Ο κόπος μου είχε όντως impact.

Δεν είναι ότι βασικό πιστεύω όλων μας στο Bloode είναι η μάθηση και ο εμπλουτισμός των εμπειριών καθενός στην ομάδα. Είναι ότι δημιουργήσαμε όντως το περιβάλλον to make this happen. Δες εδώ τις θέσεις εθελοντών που έχουν ανοίξει για το intake της νέας χρονιάς.