Το αίμα στις ταινίες του Disney!

Αντιμετωπίζω μεγάλη έκπληξη κι απογοήτευση τις περισσότερες φορές που λέω, ότι δε συμπαθώ τoν Disney και τις ταινίες του.

Όλα άρχισαν πριν 3 χρόνια όταν ήμουν erasmus και παρακολουθούσα ένα ΤΡΟΜΕΡΑ ενδιαφέρον μάθημα που αφορούσε τα παραμύθια, τις διάφορες εκδοχές τους και τι μηνύματα περνιούνται στο υποσυνείδητό μας μέσω αυτών. Αυτό είναι ένα άλλο θέμα, που δε θα τo συζητήσουμε τώρα βέβαια, αλλά ήθελα να τη βγάλω από μέσα μου αυτή τη δυσαρέσκεια και τη λύπη που ένιωσα όταν άκουσα για πρώτη φορά την ανάλυση της καθηγήτριας!

Εννοείται, παρόλ’ αυτά ότι έχω δει όλες τις ταινίες του Disney με ή χωρίς πριγκίπισσες, όταν ήμουν μικρή κι ανυποψίαστη! Και κάπου εδώ έρχομαι να σας ρωτήσω και να τεστάρω την παρατηρητικότητά σας.

Τι γίνεται με το αίμα και τον Disney ; Πόσες σκηνές μπορείτε να σκεφτείτε, που να απεικονίζεται κανονικά λίγο αιματάκι;

Eγώ θα σας πω που έκατσα κι έκανα την έρευνά μου! Οι ταινίες της Disney, στις οποίες απεικονίζεται κανονικά το αίμα, είναι από λίγες έως ελάχιστες.

Η πρώτη ταινία που τόλμησε το κόκκινο χρώμα να κάνει την εμφάνισή του είναι ”Η Ωραία Κοιμωμένη” του 1959.

Το είδατε εκεί γύρω γύρω στο σπαθάκι; Ε, αυτό ήταν!

Aπ’ την άλλη βλέπετε τίποτα εδώ; (Σταγονίτσες)

    

Ή εδώ;

Στην πραγματικότητα δε βλέπουμε ποτέ το θάνατο της Κακιάς βασίλισσας, απλά τον συμπεραίνουμε. Πάλι καλά δηλαδή..

Απ’ την άλλη στην ταινία Up συμπαραγωγής Pixar και Disney, υπάρχει σκηνή βαμμένη με αίμα. Περίπου..

Kι ύστερα στο Lion King στο σημείο που τα δύο λιοντάρια παλεύουν με φόντο την πυρκαγιά και τους καπνούς, το απόλυτο δηλαδή καμουφλάρισμα για το αίμα, ίσως μπορείς να διακρίνεις στο 1.49 κάτι μετά το χαστούκι του Scar.. Ίσως..

Στην Πεντάμορφη και το Τέρας ξεπερνάνε τους εαυτούς τους με δύο ολόκληρες σκηνές. Η πρώτη στη μάχη του Τέρατος με τους λύκους που κάτι αχνοφαίνεται κι ύστερα εδώ, που αχνοφαίνεται κάτι ακόμα λιγότερο.

Kαι είστε έτοιμοι για την μεγάλη αποκάλυψη; Για ολόκληρα δύο δευτερόλεπτα βλέπουμε έναν τεράστιο λεκέ στο πουκάμισο του Eugene!

Kαι για το τέλος σας κράτησα μια ολόκληρη σταγόνα αίματος. Ναι, καλά διαβάσατε!

Σε καμία περίπτωση δε θα υποστήριζα οι ταινίες του Disney να περιείχαν ”σπλατερία”. Μου κινεί απλά την περιέργεια, γιατί αποφεύγεται η όψη του αίματος σε τόσο μεγάλο βαθμό. Θα δημιουργήσει μεγαλύτερη θλίψη στον πιτσιρικά ή την πιτσιρίκα λίγο αίμα απ’ ότι δημιουργεί, ο ίδιος ο θάνατος κι η απώλεια ενός αγαπημένου ”καλού” ήρωα;

Υπάρχει κάποια σκηνή που μου έχει ξεφύγει και ποια είναι η δικιά σας άποψη; Το έχετε παρατηρήσει ποτέ; Και τι εξήγηση δίνετε εσείς;

 

Leave a reply