Αιμοπεταλιοαφαίρεση:Τι είναι και ποιοι έχουν ανάγκη από αιμοπετάλια;

Αιμοπεταλιοαφαίρεση: Τι είναι και ποιοι έχουν ανάγκη από αιμοπετάλια;

Τι είναι η αιμοπεταλιοαφαίρεση;

Η αφαίρεση αιμοπεταλίων ή αλλιώς αιμοπεταλιοαφαίρεση είναι μία διαδικασία παρόμοια με την αιμοδοσία. Κατά την αιμοπεταλιοαφαίρεση, γίνεται συλλογή αιμοπεταλίων από τον δότη μέσω ενός μηχανήματος  –  «διαχωριστή κυττάρων» – το οποίο μας επιτρέπει πλέον να μπορούμε να συλλέξουμε μεγαλύτερη ποσότητα αιμοπεταλίων από έναν αιμοδότη.  Οι διαχωριστές αφαιρούν από το αίμα τα αιμοπετάλια και επιστρέφουν τα υπόλοιπα στοιχεία του αίματος. Η όλη διαδικασία είναι απλή, ασφαλής και μοιάζει πολύ με τη συνήθη διαδικασία της αιμοληψίας.

 

 

Πώς πραγματοποιείται η αιμοπεταλιοαφαίρεση;

Ο δότης ξαπλώνει δίπλα σε ένα μηχάνημα, φλεβοκεντείται και από μια μικρή ποσότητα αίματος που περνάει μέσα στο μηχάνημα διαχωρίζονται τα αιμοπετάλια αυτόματα. Τα υπόλοιπο αίμα επιστρέφει από το ίδιο χέρι πάλι στο δότη. Η αιμοπεταλιοαφαίρεση διαρκεί 1-2 ώρες. Η όλη διαδικασία είναι μεγαλύτερη από ότι η συνήθης αιμοδοσία γιατί χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να διαχωριστούν και να συλλεγούν τα αιμοπετάλια από τα άλλα στοιχεία του αίματος.

Η λήψη γίνεται σχεδόν πάντα στο Νοσοκομείο που νοσηλεύεται ο ασθενής, και κατά το δυνατό λίγες ώρες πριν χορηγηθούν. Τα αιμοπετάλια δεν συντηρούνται επί πολλές ημέρες, ούτε μεταφέρονται εύκολα από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

 

Ποιοι έχουν ανάγκη από αιμοπετάλια;

Η προσφορά των αιμοπεταλίων βοηθάει ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπευτική αγωγή για σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως λευχαιμία, καρκίνο ή απλαστική αναιμία. Συχνά η επιβίωση των ασθενών αυτών εξαρτάται από τη μετάγγιση των αιμοπεταλίων.

 

Ποιοι μπορούν να δώσουν αιμοπετάλια και κάθε πόσο;

Εάν είσαι υγιής ενήλικας από 18 έως 60 ετών και με βάρος άνω των 50kg μπορείς να γίνεις κι εσύ δότης αιμοπεταλίων.

Επιπροσθέτως, χρειάζεται:

  • αριθμός αιμοπεταλίων > 140.000/μl
  • να μην έχεις λάβει αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα τις τελευταίες 10 ημέρες
  • να έχει προηγηθεί μία αιμοδοσία
  • να έχεις περάσει από ιατρική αξιολόγηση, λήψη ιστορικού, και εργαστηριακό έλεγχο (ΗΒV, HCV, HIV, HTLV, RPR , Γενική Αίματος & Ομάδα αίματος)

Ο δότης αιμοπεταλίων μπορεί να είναι παράλληλα και αιμοδότης αν τηρούνται τα μεσοδιαστήματα ασφαλείας που είναι 5 ημέρες από αιμοπετάλια σε αίμα και αντίστροφα, 1 μήνας από αιμοπετάλια σε αιμοπετάλια και 3-6 μήνες από αίμα σε αίμα ανάλογα με τον αιματοκρίτη και το φύλο του δότη.

 

Παρακάτω, θα βρεις τις πιο πρόσφατες ενεργές εκκλήσεις μας για ανάγκη αιμοπεταλίων. Μπορείς να βοηθήσεις; Αν δεν μπορείς να δώσεις αιμοπετάλια, κοινοποίησέ το και βοήθησε έναν συνάνθρωπό μας που το έχει ανάγκη.

ανάγκη για αιμοπετάλια